Thailand er vel mer kjent for sitt øl enn vin. Vin har, mer eller mindre fortjent, dårlig rykte men det finnes noen hederlige unntak.

De første vingården i Thailand ble grunnlagt på sekstitallet. Tanken var å produsere lokalt bordvin som skulle passe sammen med den lokale maten. I løpet av de første tiårene ble det brukt en rekke forskjellige druesorter. Men ingen ble egentlig en suksess. Først og fremst på grunn av klima, som er tropisk. At tropene ikke er det beste for vin, kan man også oppleve med vin importert til Thailand som lagres i meget svingende temperaturer. (Vin lagret i kjellere med 48 C grader, lever altså ikke så lenge) Selv om klimaproblemene fortsatt er dominerende, er det noen vingårder som de siste ti årene som har tatt grep med import av forskjellige teknologier både innen landbruk og ønologi.

Ulike druesorter.

Som sagt er de fleste vingårdene i Thailand beplantet med ulike druesorter. Men den vanligste er Malaga Blanc , en drue fra Sør-Frankrike. Man tror drua kom til Thailand på slutten av 1600 tallet, gitt til kongen av Siam av en fransk diplomat. Den gangen ble den dyrket i flytende hager i Chao Praya Delta. Fordelen med drua er det tykke skinnet som tåler varme og det kraftige regnet. Druenes tykke skinn er med på å takle landets kraftige nedbør.

Av andre druer som trives er den spanske drua Teneron og Colombaud, en nesten utdød variant fra Provence. Av mer kjente druer er det Chenin Blanc og Shiraz, importert fra Austalia, som trives best.

Opprinnelig ble det nesten bare laget vin som er veldig mjuke og friske for å matche den krydrete thai maten. Men de siste årene har det dukket på en rekke tørre viner som holder en rimelig bra kvalitet. Først og fremst fra Siam Winery i  Hua Hin. Rent faktisk produserer de også musserende vin som er virkelig verd å smake. Det største problemet i Thailand er å finne vinene. Det selges mye australsk vin mens de beste Thai vinene bør man lete etter på restaurantene.

Mange som besøker Thailand finner vin som har en årgangsdato som rekker langt inn i fremtiden. Grunnen er enkel, de daterer etter den buddhistiske kalenderen.

Monsoon Valley Shiraz Premium Shiraz. Poeng 86/100

Drua er 100% Shiraz. Vakker dyp rød farge. Duft av mørke bær og plommer. Små hint av urter. Bra fylde, mjuk mot ganen. Bra syre og en mild tannin. Lever opp til duften med sine bær. Bra ettersmak. Smakte vinen sammen med en litt kraftigere curry rett med and. Skal jeg være helt ærlig så var jeg veldig skeptisk før maten. Men så feil jeg tok. Fungerte helt perfekt.

Monsoon Valley White Shiraz Premium Range Rosé. Poeng 87/100

Drua er Shiraz. Lys rosa farge. Virkelig lekker duft av røde bær som rips og bringebær. Frisk og fruktig på smak. Fin syre. Lever opp til duften med sine røde bær. Frisk og fruktig ettersmak. Fungerte fint sammen med en spicy thai salat men ennå bedre til kos en sommerkveld.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.