I våre moderne tider, så er ikke overtro spesielt uvanlig. Merkelig nok. Også blant enkelte vinprodusenter, eksiterer de særeste ”alternative metoder.”
At musikk er følelser, er jo rimelig kjent. Men at noen vinbønder lar musikk fylle vinmarkene, hører vel ikke til vanligheten. DeMorgenzon i den sørafrikanske vinregionen Stellenbosch, lar vinstokkene nyte klassisk musikk døgnet rundt. Grunnen er at noen forskere visstnok har troen på at planter som ”opplever” musikk, vokser raskere og holder seg sunnere.
Noe som tydeligvis det chilenske vinhuset Montes også tror på. Men der har de mer tro på gregoriansk kirkesang. I et annet chilensk vinhus, Viñas Inéditas, har man gått ennå et skritt lenger. Der senker de nemlig høytalerne ned i fatene så vinen kan høre musikken under hele gjæring og utviklingsperioden. Hvordan musikken er, vet jeg ikke da den er komponert av vinhusets eier.
Splitter pine naken
Det er andre vinbønder som har en helt annen tilnærming til vinproduksjon enn den tradisjonelle eller med musikk. Vingården Symphony Hill Wines i den australske delstaten Queensland, har en meget dyktig vinmaker, Mike Hayes. En mann som elsker å prøve andre metoder å lage vin. For noen år siden, prøvde han f.eks ritualer som ble brukt av vinbønder i Georgia for 4000 år siden. De spesielle ritualene krevde at druene ble høstet ved fullmåne og av splitter nakne høstefolk. Kanskje litt spesielt i våre dager, men i oldtiden ble mye av tøyet laget av dyreskinn som kunne overføre uønskede bakterier til druene. Forøvrig så levde Hayes opp til Jens Bjørneboe sin boktittel ”Uten en tråd,” når han trampet druer etter innhøstningen.
Langt skjegg og lilla hår.
I USA, selvfølgelig, finnes det også noen som har en litt utradisjonell tilnærming til vinproduksjon. Ved noen amerikanske vingårder tror man at det er en klar forbindelse mellom langt skjegg og en god druehøst. Derfor slutter mange vinarbeidere å barbere seg og lar skjegget gro lang tid før høsten og holder seg langt vekk fra barberhøvelen inntil den siste druen er presset. De samme gårdene ser også helst at de kvinnelige arbeiderne farger håret lilla før høstingen. Noe som visstnok skal gi druer av beste kvalitet.
Kilde. Vinavisen dk.