Vinmonpol_01Det oppleves litt underlig, at en av de større valgkampsakene så tidlig i valgkampen er å selge vin i butikk.

Temaene i valgkampen har stort sett vært  luksusproblemer. Og ikke minst, vin i dagligvarebutikkene. FrP vil ha vinen i butikk, Høyre vil ha vinen i butikk der det ikke er vinmonopol. Venstre vil ha vin i butikken. Og KrF vil ikke ha alkohol i det store og hele  og helt sikkert ikke i butikk.

Men, hva skjer når vinene kommer i butikken? Egentlig bare to ting. Et mye mindre utvalg og kvaliteten vil gå ned. Og ikke minst, kunnskapen om vin og mat vil bli betraktelig mye dårligere om vinmonopolet forsvinner. Så debatten er helt feilslått. Det er ikke vin i butikk som er viktig. Det er å få ned alkoholavgiften på øl og vin. Sette opp alkoholavgiften på brennevin. For det første, alkoholforbruket i Norge vil gå ned. Og da mener jeg ikke at folk vil drikke mindre, men sunnere. For det andre, grensehandelen vil minske betraktelig. For mye av det som trekker folk til Sverige og Finland, er billig øl og vin. Samt at det er greit å fylle opp handlevognen med andre saker i samme slengen.

For det tredje, det vil gagne miljøet. En dansk undersøkelse viser at ved å sette ned alkoholavgiften, så ville det føre til en betraktelig minskning av Co2 utslipp på minsket grensehandel. Opp til 33 prosent viser den samme undersøkelsen.

Så, debatten om vin i butikk, er egentlig bortkastet. Vinen blir ikke billigere, bare dårligere kvaliteter og mindre utvalg. Men, minsket alkoholavgift kommer aldri til å bli gjennomført. Det tørr ingen partier å gjennomføre.

En helt annen sak, at dette kommer så høyt opp på agendaen, er egentlig litt skremmende. Litt som brød og sirkus. Bare at dette er vin og løgner.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.