Argentina er verdens femte største vinproduserende land og er Sør-Amerikas største vinland.
Selv om Argentina står litt i skyggen av Chile som vinland, så er produksjonene deres fem ganger større. Men, vinarealene er bare dobbelt så store som de chilenske, noe som viser at kvantitet har gått foran kvalitet. Noe som har endret seg de siste ti, femten årene da mengden vin har gått ned og skapt bedre vin. Landet regnes til det som i vinverden brukes å kalle den «nye verden» og utfordrer i dag de tradisjonelle vinlandene som Italia og Frankrike.
Allerede på 1500 tallet begynte de spanske og portugisiske erobrerne å dyrke vin, men det var først på slutten av 1700 tallet med immigrantene fra Frankrike, Spania og Italia at vindyrkingen ble så mangefasettert som vi kjenner den i dag. Først og fremst for at de hadde med seg sine egne vinstokker og utstyr fra Europa.
I årene mellom 1950 og 1980 hadde vinindustrien en veldig nedgang på grunn av all politisk uro, militærkupp og militærdiktatur. Det var først etter tapet i Falkandskrigen og militærdiktaturets fall i 1982, at vinproduksjonen skjøt fart igjen. Og med fokus på kvalitet fremfor bulk og bordviner og det at endruevin har blitt mer og mer populært, har økt det argentinske ryet i vinverden.
Vineksport fra Argentina har historisk sett vært liten. Stort sett ble det produsert billig bulkvin til hjemmemarkedet. Mangelen på eksport kan forklares med politisk urolighet, korrupsjon og byråkrati. Det lille som ble eksportert gikk til andre land i Sør-Amerika. Noe som har endret seg markant det sist tiåret med eksport til stort sett hele verden.
Vinområder
Vinområdene i Argentina kan deles inn i tre regioner: Nordvest, Cuyo og Patagonia. Det er hele 2000 km fra nordligste til sørligste vinområde, og markante høydeforskjeller.
NORDVEST
I Nordvest ligger Salta og Catamarca. Vinmarkene ligger mellom 1000-3000 meters høyde og torrontés er en spesialitet her.
CUYO
Går vi sørover kommer vi til Cuyo. Her ligger La Rioja, må ikke forveksle med det spanke Rijoa, San Juan og Mendoza som til sammen står for hele 90 % av landets vinproduksjon. La Rioja tilbyr bonarda av god kvalitet og musserende vin på torrontés riojano er en spesialitet. San Juan har lenge laget store mengder middelmådig vin, men også her er det vises det takter til endring. Syrah peker seg ut som en spennende variant.
Mendoza er det ubestridte nummer-en distriktet i Argentina og er hjem for 1200 vinprodusenter. Jernbanen mellom Mendoza og Buenos Aires som ble anlagt i 1885 har hatt stor betydning for vinhandelen og har vært med på å gjøre Mendoza til sentrum for argentinsk vinproduksjon.
PATAGONIA
Helt i sør finner vi Patagonia, et territorium som deles av Chile og Argentina. Vinmarkene i dette området er verdens sørligste. Klimaet er kjøligere her, Andesfjellene er for langt unna til å gi noen effekt og vinmarkene ligger ikke så høyt. Vinene fra Patagonia har en spesielt ren, frisk fruktkarakter og god syre.
Druesorter
Siden det kom vinbønder fra nær sagt hele Europa til Argentina, så er mangfoldet druesorter veldig stort. Den viktigste drua er Malbec, som er landets signaturdrue og dekker omtrent 26 % av vinmarksområdene. Druen har sin opprinnelse i Cahors og Bordeaux i Frankrike, men har tilpasset seg Argentinas klima og natur gjennom snart to hundre år.
Bonarda var lenge antatt å være den samme som den italienske bonarda. Genforsking har senere vist at det er en sort ved navn corbeau, men navnet bonarda er så innarbeidet hos produsenter og vindrikkere at det vil være vanskelig å endre det. Druen dyrkes i mange områder og blir gjerne brukt til rimelige, fruktige viner.
Cabernet sauvignon gjenspeiler områdene den vokser i godt. I nord får vinene mye farge og aroma, og smaken trekker mot blåbær og grønn paprika. I midtvesten er den fruktigere med kirsebærpreg. Cabernetviner fra sør er gjerne mineralske og lett jordlige.
Den spanske tempranillo liker Argentinas varme klima. Dyrkes den på steder der den får modne langsomt med store variasjoner mellom dag- og nattemperaturer kan den gi flotte viner.
Av de hvite vinene er det den aromatiske torrontés som stikker seg ut. Torrontés er en ektefødt argentinsk druesort og dyrkes kun her og noe i Chile der den gjerne går under navnet torontel. Den finnes i tre varianter: torrontés riojana, torrontés sanjuanino og torrontés mendocino, og må ikke forveksles med den spanske druen med samme navn. Torrontés skal ha slektskap med muskatdrua, noe som er tydelig i aromabildet. Druen gir aromatiske viner med duft av blomster og krydder, og smaker av tropisk frukt og honning. De beste utgavene har en balanserende frisk syre.
Andre viktige grønne druer er chardonnay og sauvignon blanc. Chardonnay oppnår full modning i Argentina og vinene får ofte et tropisk preg. Brukes til en rekke vinstiler, fra kraftfulle fatlagrede utgaver til lettere, fruktige viner og musserende vin. De beste argentinske sauvignon blanc-vinene er runde og fyldige med en avdempet karakter.
Noen på Polet
Jeg vil begynne med en hvitvin. Kanskje det beste jeg har smakt i fra Argentina er
Catena Chardonnay 2011
Den har en flott dyp gulfarge, dufter av frukt og fat. Smaken er litt dominert av fatet, men har en nydelig fruktsmak. Et virkelig godt kjøp
Varenummer:4610301 og koster 149,90
Den neste hvite til sommeren, er
Argento Chardonnay 2002
Med sine flotte gyllengule farge og den krydrete, fruktig duften og herlige friske smak, er den en man absolutt bør prøve i sommer.
Varenummer:4610201 og koster 108.90
Så et bra rimelige, men bra røde.
Ok, den første er ikke av de helt billige. Men, jeg mener den så absolutt må med i handlekurven
Catena Alta Malbec 2009
Fargen er dypt mørk rød. Stor flott duft med mørke bær og fat. Smaken er helt enorm, med en velstrukturert og balansert smak, meget flott avsluttning.
Varenummer:4610501 pris er 299,-
Den neste er en vin de fleste kjenner.
Masi Passo Doble 2010
Den har en mørk, tett, rød farge. En spennende duft av mørke bær, fat og smaken er flott bærpreget anslag, noe fatkrydder i midten, harmonisk tvers gjennom, fyldig vin som sitter veldig lenge.
Varenummer:4182301 og prisen er velvillige 129,-
Og dette var litt om Argentina.