For en del år siden, kjørte jeg rundt i Bayern for å besøke verdens eldste bryggeri, Weihenstephan.
Jeg mener, noen liker gallerier og museer, jeg liker vingårder og bryggerier. Ok, jeg må bekjenne, jeg liker gallerier og museer også.
Bryggerier stammer fra Kloster Weihenstephan som har eksistert helt siden år 768. Man har funnet dokumentasjon på at allerede den gangen hadde de en humlehage som var berømt både vidt og brett. Men, bryggerier ble først registrert i år 1040 i Freising av noen Benediktiner munker. Bryggeriet var opprinnelig en del av klosteret ved samme navn, altså Weihenstephan. Og i mange år, ja i mange hundre år, brygget de sitt øl og levde lystig og glade. Helt frem til 1803. Da ble klostret omfattet av den siste store lovendringen i det Tysk-Romerske riket. Nemlig ”Reichsdeputationshauptschluss”. Loven avskaffet alle keiserlige kloster og av de 25 fyrstebisbedømmer i riket, ble 24 sekularisert. Staten Bayern overtok både bryggeriet og de tomme lokalene. De sistnevnte ble brukt som landbruksskole, ledet av den smått berømte agronomen Max Schönleutner. Men den moroa varte ikke lenger. Lærere og elever ble tvangsrekruttert av kamerat Napoleon da han marsjerte inn i Russland og de færreste kom tilbake. Nå skal det sies at bryggeriet fortsatte å brygge under hele den perioden, som alle vet, øl er viktig i et sivilisert samfunn. I 1852 ble skolen og bryggeriet reorganisert og ble en del av Technische Universität München, men fortsatt i det gamle klostret i Freising.
Siden 1923, har bryggeriet hett Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan og er fortsatt en del av universitetet. I dag blir undervisningen for bryggere og bryggerimestere betraktet som verdens beste. Og ikke nok med det, så er bryggeriet berømt for Weihenstephaner-gjæren. Et gjær som benyttes i flere hvete-øl enn noen annen gjærtype.
Hefe Weissbier fra Weihenstephan mener jeg, helt subjektivt, fortsatt er noe av det beste inne hveteøl. Jeg vet ikke om det er nostalgi eller om det rent faktisk er det, men jeg elsker hver gang jeg kan åpne en enkelt flaske og bare nyte ølet, livet og solen.