At Demory Paris eksisterer, er egentlig litt spesielt. For bare noen år siden skulle Paris være vin, baguette og mote. Og øl.. nææ det var ikke chic. Iallfall ikke i Paris.

Det fantes ikke et eneste bryggeri i Paris da tyskeren Kai Lorch slo seg ned i Paris for en sånn cirka 10 år siden. Allerede et år etter sin ankomst, hadde Lorch grunnlagt sin bar og bryggeri. Bare et år senere skjenket han opp sitt første øl. Og han var ikke så lite frekk. Demory kalte han bryggeriet sitt. Øl som Hemingway og Sartre og de Beauvoir drakk på femtitallet. Lorch hadde oppdaget etiketten fra det gamle og glemte parisiske bryggeriet på en utstilling og var mildt sagt imponert over etiketten. «Gamle merkevarer», sier Lorch til den tyske avisen Der Tagesspiegel, «har bestått testen av tidens tann og inngir tillit.”

Dermed var Demory igjen ute av museet. Og ikke bare det,  med sitt øl og bryggeri skapte  Kai Lorch en ny fransk revolusjon. Denne gangen en øl-revolusjon. Og som alltid med revolusjoner, så fenget den ungdommen først. I Lorchs kjølevann har det dukket opp en rekke forskjellige bryggerier. I løpet av de siste fems, seks årene har Frankrike fått over 400 nye mikrobryggerier. Ikke dårlig i et land hvor det bare fantes et tjuetall bryggerier før Kai Lorch slo seg ned i Paris.

Om du vil smake ølet i autentiske omgivelser, kan du besøker Demory Bar. Adressen finner du her:

Bar Demory Paris
62 rue Quincampoix
75004 Paris

Hveteøl.

Visste du at hveteøl ble dyrket allerede i oldtiden? Kanskje helt tilbake til tider da korn ikke ble dyrka i renkultur, men flere sorter i blanding. I dag er det Tyskland ledende i produksjonen av hveteøl, men også Belgia har tradisjon for hveteøl. Selv norske bryggerier med respekt for seg selv, har i seinere år begynt å framstille hveteøl. Så derfor er det helt logisk at jeg presenterer en fransk hveteøl, brygget av en tysker.

Demory Paris Roquette Blanche. Frankrike. Paris. Pris kr. 44,90

Fargen er lys gyllen. Fint lyst skum. Klassisk duft av banan, sitrus og små hint av hvete. Det er nesten så man bare har lyst til å sitte og snuse. Men selvfølgelig, sånt gjør man jo ikke. Det er jo smaken det handler om. Og dette er en av de bedre hveteølene jeg noen sinne har smakt. Nydelig fylde, frisk med banan og sitrus. Tett på det perfekte når vi snakker om sødme og bitterhet. Nydelig ettersmak. En øl som jeg synes bare skal nytes. Løp og kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.