Burgund er en av verdens mest kjente vindistrikt. Forskjellen fra Bordeaux er at i Burgund lages det både røde og hvite viner i verdensklasse.

Vinene er delt inn i tre kvalitetsnivåer. Alt basert på hvor druene kommer fra. Litt forenklet kan man si at definisjonen er som følger:
Hele Burgund
Vin fra én enkelt kommune eller landsby
Vin fra én enkelt vinmark, med statusen premier cru, nest best. eller grand cru som er best.
Jo mer nøyaktig stedsangivelse vinen har, jo høyere kvalitet skal den holde.

Områder i Burgund

Burgund er inndelt i mange underområder. Helt i nord, halvveis til Paris, ligger Chablis. Dette fantastiske hvitvinsdistriktet som er Chardonnayens kongedømme . Om du vil lese om noen glimrende chabliviner, finner du det her. Chablis ligger sånn cirka 100 km nord for den berømte gullåsen, eller Côte d’Or med Burgunds mest berømte vinmarker. Côte d’Or kan inndeles i den nordlige Côte de Nuits som starter sør for Dijon og går til Corgoloin og hvor det lages mest rødvin mens det i Côte de Beaune lages mest hvitvin og som starter ved Ladoix og ender ved Dezize-les-Maranges. Dog med en helt annen karakter enn Chablis.

Sør for Côte d’Or kommer i tur og orden

Côte Chalonnaise, som lagerr både røde og hvite viner av god kvalitet,
Mâconnais, hvor det hovedsakelig produseres hvite hvite viner. Helt til slutt har vi
Beaujolais, kjent for sine unge lette viner. De er litt spesielle i forhold til andre viner i Burgund da de lages på Gamay druene og for måten vinen produseres på.

Druer

De vanligste druene i Burgund er for rødvin,  Pinot Noir, Gamay i Beaujolais. For hvite viner bruker man druene Chardonnay og Aligoté.
Til forskjell fra Bordeaux hvor man blander flere druer, så lager man hovedsaklig en-drue viner i Burgund.

Noen spennende saker

Joseph Drouhin Santenay 2013. Joseph Drouhin Santenay 2013. Pris kr. 239,- Poeng 87/100

Fin mørke rød farge. Riktig bra duft av jordbær med hint av fat og blomster. Bra kombinasjon for en duft. Smaken er frisk og fyldig. Meget bra balanse mellom syre og sødme. Fin tannin. En nydelig ettersmak. En vin som passer fint til lam. Meget bra kjøp.

Dom. Chanzy Mercurey Les Caraby 2013. Frankrike, Burgund, Mercurey. Pris kr. 280,- Poeng: 88/100

Lysere rød på farge. God duft av bringebær og ville jordbær med et fint hint av fat. Smaken lever fint opp til duften, med elegant fylde og friskhet. Bra balansert syre og sødme. Bra tannin og en riktig bra ettersmak. Vil passe glimrende til småvilt. Meget bra kjøp.

Ambroise Bourgogne 2013. Frankrike, Burgund. Pris kr. 247,90 Poeng: 88/100

Brugunderrød farge. Bra duft av jordbær og en smule fat. Smaken har fin fylde. Bra syre og sødme med fine tanniner. Lang og god ettersmak. Bra til småvilt og lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

Patrice Rion Bourgogne Rouge 2014. Frankrike, Burgund Pris kr. 249,90 Poeng: 86/100

Fin lysrød farge. God duft av røde bær, skogsbær og en anelse tre. Fin fylde, frisk med en fin syre og lette tanniner. God ettersmak. Passer fin til lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

 

Forrige artikkelUkens Øl.
Neste artikkelUkens rimelige viner.
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.