Jeg blir liksom aldri ferdig med Sicilia og vin fra COS.

Grunnen til fasinasjonen av COS, er at det er en produsent som lager toppviner ved hjelp av eldgamle metoder. Her fremstiller man med andre ord det helt motsatte av sminkede, kommersielle viner.

COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skulle hjelpe Giustos far med innhøstingen av årets druer. Mest for moro skyld laget de litt av vinen under navnet COS, som er satt sammen av forbokstavene i de tre studentenes etternavn.

Kort tid etter skaffet de seg tre hektar med egne vinmarker, og ble med det Italias yngste vinmakere. Det hele startet mest som et artig eksperiment, men i dag er COS, med Giusto i spissen, blant Sicilias, om ikke Italias, aller mest anerkjente produsenter, og en inspirasjonskilde for vinmakere over hele verden.

Ettersom COS-grunnleggerne i utgangspunktet var fattige studenter, ble vinene i begynnelsen laget med hender og føtter i en gammel garasje. Først i 2008 kunne arkitektene endelig bygge vinkjelleren de alltid hadde drømt om, og i en vakker restaurert bygning fra 1800-tallet i stein, terrakotta og tre lager de nå bedre vin enn noensinne. Og det som jeg synes er utrolig, er at prisene deres er mer enn rimelige. Her kommer noen nye årganger.

COS Frappato 2018. Italia, Sicilia. Pris kr. 229,90,- Poeng 89/100

Laget på 100 prosent Frappato, en Siciliansk drue som dyrkes stort sett bare på Sicilia. Vinen har en lys rød farge. En frisk duft av røde bær fra hagen samt hint av blomst. Fruktig smak med en fin fylde. Lever opp til duften, med en god frukt og en perfekt balansert syre og sødme. Bra tannin. En god og lang ettersmak. Vinen for lyst kjøtt og kos. En ekte løp og kjøp vin.

COS Nero di Lupo 2018. Italia, Sicilia. Pris kr. 229,90 Poeng 88/100

Vinen er laget på 100 prosent Nero d’Avola. Flott mørkerød farge. Dufter av røde bær med fint hint av blomster og plommer. Smaken har fin fylde, fruktig og lever opp til duften. Bra balansert syre og sødme. Mild tannin. Meget bra ettersmak. En vin som passer bra sammen med lam. Meget bra kjøp.

COS Pithos Bianco 2018. Italia, Sicilia. Pris kr. 289,90 Poeng 92/100

Drua er Grecanico. En drue som man finner stort sett i Nord Italia og på Sicilia.  Fin gyllen farge med et aldri så lite grønt skjær. Duften har plommer, blomster og fine hint av sitrus og mandler. Smaken er riktig frisk med en fin fylde. Lever opp til duften med sitrus, blomster og bitte litt urter. En elegant syre som balanseres av litt sødme. En lang og god ettersmak. For meg er dette en perfekt kosevin, men vil også gå fint sammen med lyst kjøtt. Dette er et meget bra kjøp.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.