Noen av Spanias beste viner produseres i regionen Ribera del Duero. Det er herfra vinhus som Dominio de Pingus og Vega Sicilia og en rekke andre glimrende vinprodusent kommer fra. Personlig falt jeg totalt for Bodegas Valduero. En produsent som var en av de første i Ribera del Duero som fikk tillatelse å bruke DO-betegnelsen på etikettene sine tidlig på 1980 tallet.

Det var restaurantmannen Gregorio Garcia Álvarez skapte Bodegas Valduero i landsbyen Gumiel de Mercado på 1980-tallet i et tidligere benediktiner-kloster. Fem år senere kjøpte han et nedlagt kooperativanlegg med dype kjellere bygget på 1700-tallet. Og selvfølgelig, som alle nyskapende mennesker, gjorde han det vanskelig for seg selv. I stedet for å kjøpe etablerte vinmarker, valgte Gregorio å hente stiklinger fra over 100 år gamle vinstokker og plante disse på jordstykker han ervervet seg rundt byen. I dag har Bodegas Valduero på totalt 200 hektar der vinstokkene er fra 12 til 40 år gamle. Uttaket av druer er begrenset fra 1500 til maks 4700 kilo per hektar, langt under det som er normalt ellers både i Spania og internasjonalt.

Kilde: Ulf Dalheim

Valduero Crianza 2016. Spania, Castilla y León, Ribera del Duero Pris kr. 278,90 Poeng  90/100

Drua er Tempranillo. Klar mørkerød farge. Bra duft av mørke bær, plommer og hint av vanilje. Meget bra fylde på smak, frisk og fruktig. Meget bra smak av bær, krydder og plomme. Bra syre og bra tannin. Lang og god ettersmak. Passer glimrende til vilt. Meget bra kjøp.

Valduero Ribera del Duero Reserva 2012. Spania, Castilla y León, Ribera del Duero Pris kr. 349,90 Poeng 92/100

Drua er Tempranillo. Vakker mørkerød farge. Duft av mørke bær, litt plommer og kirsebær. Frisk, fruktig med en god, mjuk fylde. Bra syre og en fin tannin. En lang og veldig god ettersmak. Passer bra sammen med rødt kjøtt og den gode samtale. Verd pengene!

Valduero Ribera del Duero Gran Reserva 2010. Spania, Castilla y León, Ribera del Duero. Pris kr. 698,- Poeng 94/100

Som sine yngre søsken, er vin laget på Tempranillo. En djup mørkerød farge. En fantastisk, litt intens duft av mørke bær, plommer og hint av bjørnebær. Frisk og fruktig på tross sine ti år. Mjuk med en virkelig bra fylde. Lever opp til duften med sine mørke bær samt et hint av krydder. Meget bra balansert og med en mild tannin. En lang, meget god ettersmak. Passer sammen med lam. Tror denne vinene vil fortsette og utvikle seg de neste 10 årene. Årets beste vin?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.