Tre gode fra sicilianske COS

Jeg har flere ganger skrevet om den sicilianske vingården COS. Kanskje ikke så rart, da jeg er temmelig begeistret for vinene deres.

COS fikk sin spede begynnelse i 1980, da de tre arkitektstudentene Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Strano skulle hjelpe Giustos far med innhøstingen av årets druer. Mest for moro skyld laget de litt av vinen under navnet COS, som er satt sammen av forbokstavene i etternavnene deres. Kort tid etter skaffet de seg tre hektar med egne vinmarker, og ble med det Italias yngste vinmakere. Det hele startet mest som et artig eksperiment. De tre arkitektstudentene fullførte studiene sine mellom 1983 og 1985. Cirino bestemte seg tidlig for å ha fullt fokus på sin yrkeskarriere, og solgte seg ut. I dag er det derfor kun Giusto og Titta som driver COS, med førstnevnte i spissen. De to er blant Sicilias, om ikke Italias, aller mest anerkjente produsenter, og en inspirasjonskilde for vinmakere over hele verden. I dag har COS 34 hektar vinmark.

COS Nero di Lupo 2019. Italia, Sicilia. Pris kr. 229,90 Poeng 88/100

Vinen er laget på 100 prosent Nero d’Avola. Flott mørkerød farge. Dufter av røde bær med fint hint av blomster og plommer. Smaken har fin fylde, fruktig og lever opp til duften. Bra balansert syre og sødme. Mild tannin. Meget bra ettersmak. En vin som passer bra sammen med lam. Meget bra kjøp.

COS Frappato 2020. Italia, Sicilia. Pris kr. 289,90,- Poeng 90/100

Laget på den Sicilianske drua Frappato, en drue som dyrkes stort sett bare på Sicilia. Vakker lyse rød farge. Lekker duft av røde bær med hint av blomst. Fruktig smak med en fin fylde. Lever opp til duften, med en god frukt og en perfekt balansert syre og sødme. Bra tannin. En god og lang ettersmak. Vinen for lyst kjøtt og kos. En ekte løp og kjøp vin.

Cos Zibibbo in Pithos 2018. Sicilia. Pris kr. 299,90,- Poeng 92/100

En veldig bra oransjevin som er laget på drua Zibibbo. En sjelden, men eldgammel druesort som man tror Egypterne laget vin av for mer enn 5000 år siden. Det var Fønikerne som hadde med seg drua til Sicilia cirka år 700 før vår tidsregning. Med andre ord, en drue som er en viktig del av siciliansk identitet. Vinen har en disete gyllen farge med et grønt skjær. Meget god duft av mandarin og blomster samt noe jeg ikke helt klarer å definere. Fruktig med en lekker fylde. Meget bra balansert. Frisk og fruktig ettersmak. Smakte den sammen med pasta og laks. Satt som et skudd. Vel verdt pengene

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.