Louis Roederer er blant de aller eldste champagnehusene. Opprinnelig het huset Dubois Père & Fils, og det gjorde det i hele 57 år.

Louis Roederer arvet huset etter sin onkel i 1833 og siden har pilene pekt oppover. Han tok kontroll i hvert enkelt ledd i vinproduksjonen, spisset stil og smak på vinene, og kjøpte grand cru vinmarker i Champagne – en nokså uvanlig tilnærming – de fleste andre store champagnehus kjøpte druene til sine cuvéer. Noe som er normalen fortsatt i dag også. Louis Roederer er et av svært få store champagnehus som fortsatt er familieeid, og er drevet av 7. generasjon Roederer – Frédéric Rouzaud.

Årgangschampagnen Louis Roederer Cristal

Champagnehusets mest kjente vin, er årgangschampagnen Louis Roederer Cristal. Da Louis Roederer lanserte 2012 årgangen i Norge rett før jul ifjor,  førte de økologisk og biodynamisk champagne opp på dagsorden. Samspillet med naturen er ekstremt viktig for å oppnå den kvaliteten de ønsker, derfor har Louis Roederer valgt en bærekraftig tilnærming og jobbet etter biodynamiske prinsipper i store deler av vinmarken sin i snart 20 år allerede. Halvparten av de 242 hektar med grand og premier cru vinmark champagehuset Louis Roederer eier, ble økologisk sertifisert i 2018 og dyrkes også biodynamisk. Dette utgjør den største andel økologisk vinmark som er eiet av kun én champagneprodusent.

« Det er én ting å være biodynamisk på 20 hektar vinmark, men 120 ha er en helt annen verden og en stor utfordring, særlig logistisk», fortalte Roederer’s kjellermester Jean-Baptiste Lécaillon engang. Han fortalte også at mens 2017 årgangen, som var veldig tøff, med mye fukt og hete i august førte til en stor andel botrytis infiserte vinranker, klarte de økologisk og biodynamisk dyrkede rankene seg langt bedre enn de tradisjonelt dyrkede.

I dag dyrker de 80 prosent av druene selv. En viktig kvalitetsfaktor for tilførsel av nye baseviner til Louis Roederer non- vintage blandinger. En kunst som få behersker like bra som Louis Roederer.

Som sagt så er deres mest kjente vin, Louis Roederer Cristal. En vin som koster en mindre lommebok. Men deres non-vintage champagne for oss mer normale, er et veldig bra alternativ.

Louis Roederer Brut Premier. Frankrike, Champagne. Pris kr. 489,90 Poeng 92/100

Druene er Chardonnay 40%, Pinot Noir 40%, Pinot Meunier 20%. Gulgrønn på farge, flotte  små, vakre bobler som kiler både nese og gane.  Epler, sitrus og gjærbakst på nesen. En frisk og fruktig smak. Meget bra fylde. Lever opp til duften med både epler og sitrus. Perfekt syre og sødme. Lang og god ettersmak. En fantastisk champagne. En vin som passer glimrende som aperitiff eller til skalldyr. Kan også brukes til 17.mai frokost.  Meget bra kjøp..

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.