En bag in box med rosévin fra Brad Pitt

Vinslottet Château Miraval, som opprinnelig var et kloster, ligger som en egen oase i en dal i Correns, helt i hjertet av Provence.

Eiendommen er på over 600 hektar med vinstokker, oliventrær, lavendel og skog i høydedrag og på åssidene. Ikke bare er hele eiendommen økologisk sertifisert – Correns er faktisk Frankrikes første økolandsby, hvor absolutt alt som dyrkes er 100 prosent økologisk.

Kjendisenes slott.

Brad Pitt og Angelina Jolie, som eier slottet i dag, var ikke de første kjendisene som oppdaget den vakre eiendommen. På 1970-tallet etablerte jazzpianisten Jacques Loussier et musikkstudio her, og både Pink Floyd, Sting, Sade og The Cranberries har spilt inn musikk her. Opprinnelig så leide Brad Pitt og Angelina Jolie eiendommen i 2008, og fire år senere kjøpte de hele moroa for godt en halv milliard kroner hvor de også giftet seg i 2014. Om de også skilte seg der, vet jeg ikke. I dag er det Perrin-familien, som blant annet er kjent fra det berømte Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape som drifter eiendommen og står for vinproduksjonen.

Terroiret

Terroiret på Château Miraval er blant det beste i Provence, og det er ingen tvil om at Brad Pitt og Angelina Jolie har tatt eiendommen til nye høyder. Brad Pitt er svært engasjert i vinproduksjonen, og er jevnlig til stede for å delta i arbeidet. Målet er å utnytte eiendommens fulle potensial til å lage vin med så høy kvalitet som mulig, og tankegangen er på alle måter langsiktig. Det gjøres derfor enorme investeringer i form av blant annet grundige geologiske undersøkelser av jordsmonnet, noe som har avdekket en rekke parseller som er perfekte for kultivering av vindruer og det er derfor mye nyplanting på eiendommen.

Studio by Miraval 2020. Frankrike, Méditerranée. Pris kr 548,- Poeng 87/100

Vinen er laget på Grenache 25%, Tibouren 15%, Cinsault 35%, Rolle 25%. Lys rosa på fargen. Duft av bringebær, sitrus og bitte litt blomstereng. Fyldig med fin fruktighet på smak. God syre og sødme. Samme bær som i duften. Riktig god ettersmak. En vin som jeg smakte sammen med begynnende midnattssol. Kos. Meget bra kjøp.

Visste du at …

Rosévinsalget i Norge øker hvert eneste år, og det er særlig franske roséviner som er i sterk vekst – bare fra 2019 til 2020 økte salget av franske rosa dråper med 44 prosent!

Hele 90 prosent av all vin som lages i Provence er rosa, hvilket innebærer at regionen står for 42 prosent av Frankrikes totale rosévinsproduksjon – og 6 prosent av all rosévinen som lages i hele verden

Provence var den første romerske provinsen utenfor Italia, og det er nettopp romertiden navnet på regionen kommer fra – romerne kalte den nemlig for Provincia Nostra («vår provins»)

Den svært lokale druen tibouren brukes utelukkende til rosévinsproduksjon, og var tidligere den mest ettertraktede druetypen i vinmarkene rundt Saint-Tropez

Quentin Tarantino valgte musikk fra et av albumene til tidligere Miraval-eier Jacques Loussier som hovedtema for filmmusikken til Inglourious Basterds fra 2009 – hvor en av hovedrollene spilles av nettopp… Brad Pitt!

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.