Den 15. etappen fra Tallard til Nîmes er 222 km lang. Vi beveger oss fra ”toppen” av alpene og ned i en rekke spennende vindistrikt.

Vaucluse er et fransk departement i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur og grenser opp til Rhône i vest og Duranceelven i sør. Mens fjell dominerer den østlige halvdelen av departementet, med Mont Ventoux, også kjent som «Giganten av Provence», som det største fjellet. I de lavtliggende områdene, dyrkes grønnsaker og frukt. Og ikke minst vin.

Og dagens vin er fra Vaucluse. Vin de Pays du Vaucluse vinregionen er i den østlige delen av Provence og går fra Orange nord til Avignon i sør. Mens Rhône danner den vestlige grensen ender den opp i Apt i øst. Og innenfor normene til denne Vin de Pays, dyrkes det både røde, hvite og roseviner.

Det som er litt spesielt med Vin de Pays du Vaucluse, er at noen av de beste vinprodusentene fra Chateauneuf-du-Pape har kjøpt opp marker i skråningene ved Mont Ventoux og lager noen fantastiske, elegante viner. Viner som vin guru Parker har gitt en av sine ikke lenger så sjeldne 100 poeng. Og sammenligner man vinene fra Vin de Pays du Vaucluse med Chateauneuf-du-Pape, iallfall noen av dem, krone for krone, så får man utrolig mye vin for pengene.

Brødrene Brunier.

Et godt eksempel er vin produsert av Brunier brødrene fra Domaine du Vieux Telegraphe. De har også et annet domaine, Domaine la Roquette, som produserer vinen Le Pigeoulet og som de slipper som en Vin de Pays du Vaucluse. En nytelse av de sjeldne. En av annen vin man ikke kan unngå, er Domaine André Brunel Vin de Pays de Vaucluse 2011. Det var denne vinen Robert Parker ga 100 poeng og jeg føler meg så ille tvungen å være enig med ham. En vin til ca 150 kroner i en fransk vinhandel, men som, fortsatt i følge Rober Parker, ville ha kostet 3000 kroner om den kom fra Chateauneuf-du-Pape. Vinen selges dessverre ikke i Norge.

Nimes

Nîmes er en by og kommune i departementet Gard i regionen Languedoc-Roussillon. Vel, det er ikke helt riktig, for nå regnes området som en del av Rhôn. Byen ligger nær middelhavet og Cevennene. Den har en rik historie og var en av de viktigste byene i Gallia under romertiden og det finnes flere særdeles velbevarte romerske levninger. Blant annet amfiteater, som stadig anvendes til den provençalske utgave av tyrefekting. Templet Maison Carrée fra 19 f.Kr. som regnes for å være det best bevarte romerske tempel. Akvedukten Pont du Gard som finnes like utenfor byen og ikke minst den gamle bymuren og de vakre bulevardene som følger hele bymuren.

Det er mengder med spennene vin rundt byen. De jeg vil foreslå å prøve under den 15 etappen, er Calet La Tournerie 2011 og Calet Esprit de Blanc 2012 og ikke minst Ch. de Campuget Tradition Blanc 2009.

3 KOMMENTARER

    • Hei Rune.
      Parkers 100 poenger finnes vist ikke lenger i salg. Jeg har ringt litt rundt og sjekket. Men, det finnes en rekke av bra viner fra André Brunel. Da vil jeg gjerne anbefale Féraud-Brunel Châteauneuf-du-Pape 2011. Vin fra brødrene Brunier, finnes ikke lenger på polet av en eller annen grunn.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.