Foto. Bryggeriet

Fjortende etappe går igjennom alpene fra Grenoble til Risoul. Og på denne etappen er det øl og en forfatter.

Grenoble

Grenoble ble vel først kjent for nordmenn i 1968 da de hadde vinter OL og Harald Grønningen vant gull på 15 km mens Ole Ellefsæter vant fem mila. Og helt tilslutt var Norge beste nasjon.

Men, Grenoble er mer enn så. Grenobles historie går mer enn 2000 år tilbake i tid, og byen har vært hovedstad for Dauphiné siden det 11. århundre. Og nå er Grenoble et viktig vitenskapelig senter i Europa.. Med 60.000 studenter, er byen et senter for referanse i nanoteknologi. Hva nå det er.

Mandrin

Vi er i fjellene og det dyrkes ikke så mye vin her, men, øl har de. Nemlig fra bryggeriet Mandrin. Ølet selges vist nok bare i Grenoble og omegn, men en gammel venn som har smakt noen av sortene deres, sier det er glimrende. Men det sier han om stort sett alt øl.

LaMandrinauxNoixMest begeistret ble han for deres hveteøl. La Blanche aux 7 plantes du massif de Chartreuse. Og som navnet sier, smaksatt med sju urter fra massif de Chartreuse.

MandrinBIODeres Bière blonde, falt ham også på leppen. Kanskje for det er et økologisk øl? Han beskrev det som litt mørkere enn vanlig pilsner og med noe mer bitterhet.

Alpes-de-Haute-Provence

Pierre Magnan. Pressefoto
Pierre Magnan. Pressefoto

Vi beveger oss nå inn i Alpes-de-Haute-Provence. Og bortsett fra ost, kommer også min favoritt krimforfatter derfra. Pierre Magnan. Han er født 19. september 1922 i Manosque, Frankrike og død 28. april 2012.

Han debuterte i 1948, men, først 1976 kom hans andre roman som ble hans store gjennombrudd, nemlig Le sang des Atrides eller på svensk, og som passer bra til dagens etappe, ”Cyklisternas tysta död”

Hans roman L’amant du poivre d’âne, en livfull skildring av barndommen i en sør-fransk småby, er en roman jeg har lest med stor fornøyelse flere ganger. Pierre Magnan ble karakterisert som forfatteren av Provence Noir.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.