tome_des_baugesDen tjuende etappen går fra Annecy til Annecy – Semnoz.

En ”kort” etappe på 125 kilometer. Med fem fjell og en sprint. Det mest sannsynlige senarioet vil være at Sky forsvarer den gule trøya mens Saxo – Tinkoff vil angripe for alt hva de er verdt om Sky viser den minste form for svakhet. Overraskelsesmannen Nairo Quintana vil nok også angripe fra den første klatringen. Ikke for å få den gule trøya, men for å ta andre plassen fra  Alberto Contador. Jo, det kan bli en spennende etappe.

Sannecy_hustarten går som sagt fra Annecy, også kalt ”Alpenes Venezia” på grunn av de tre kanalene som krysser igjennom byen. Byen ligger ved Annecy sjøen som visst nok skal være den reneste i Europa og er bare 35 kilometer fra Geneve. Og det at byen ligger tette på Sveits og Italia, er de flinke til å utnytte. Med både skiturisme, en internasjonal tegnefilmfestival og ikke minst, Europas største fyrverkeri.

Vermouth de Chambéry

Ikke langt fra Annecy, ligger Chambery. Det eneste stedet i Frankrike som har et AOC for  vermut. Den mest kjente er Dolin, som har produsert sine vermut i Chambéry siden 1821.

Ordet vermut kommer av det tyske ordet Wermout som betyr malurt. Og det er det vermut handler om.

dolin-vermouthsDolin har en base på hvitvin, som de tilsetter sukker for å øke alkoholgehalten og gi sødme. I tillegg til malurt, bruker Dolin over 50 andre planter, røtter og bark for å lage sine vermut. Alle urtene ligger i vinen i tre måneder eller mer, for å gi den eksakte smaken. Og det at Dolin bruker riktige urter, planter og røtter, er det som skiller de ut fra alle de andre industriproduserte vermutene.

Dolin eksakte oppskrifter er hemmelig, men vi vet med sikkerhet at de bruker quina bark, isop, kamille og roseblader. Noen andre sannsynlige urter og blomster, er timian, løvetann og bakkesøte.

De ironiske, noe jeg sletts ikke visste, er at vermuten passer glimrende sammen med de lokale ostene som Tomme de Savoie and Tome des Bauges. Da første og fremst Dolin Vermouth de Chambéry Dry,

En annen sak man bruker vermut til, er cocktail og her er en oppskrift på

John Gertsen’s “El Brioso”.  Unknown

2,5 cl blanco Tequila

2,5 cl Dolin Blanc Vermouth

2,5 cl oz Campari

2,5 cl Crème Yvette

Pomerans og pomeransolje .  Pomerans oljen, bruk bare noen få dråper av.

Ha alle ingrediensene i en shaker med is, shake den og sil over i et ganske lite cocktailglass.

John Gertsen er en bartender i Boston.

Doiln produserer tre typer vermut, Rouge, Blanc og tørr vermut. Og alle tre kan man få på Vinmonopolet.

Dolin Vermouth de Chambéry Blanc med varenr. 525701

Dolin Vermouth de Chambéry Dry med varenr. 526101

Dolin Vermouth de Chambéry Rouge med varenr. 25401

Alle sammen koster det samme, kroner 149,90

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.