Tour de France beveger seg sørover. Og det gjør Tour de Gourmet også. Etappen går fra Arras til Reims. En aldri så liten strekning på 194 km.
Arras
Startbyen Arras har eksistert siden Arras var en bosteder til en keltisk stamme som ble kalt Atrebates. Og som vanlig stakk romerne innom og grunnla en garnisonsby med det kjekke navnet Atrebatum. Og som vanlig stakk romerne igjen og Arras lå mer eller mindre fredelig i den tidligere nederlandske og franske provinsen Artois. Og som vanlig var i området, byttet byen ofte eiere før det endelig ble værende fransk sent på 1600-tallet. Byen har vært nært knyttet til handel med Flandern, og ble senere et viktig senter for dyrking og prosessering av sukkerroer.
Under første verdenskrig lå Arras nær fronten og flere slag ble utkjempet i nærheten av byen. Blant annet det berømte slaget ved Arras der flere tunneler under byen fra middelalderen, som tyskerne ikke kjente til, ble en viktig faktor for at franskmennene klarte å holde byen. Byen ble selvfølgelig hardt rammet og måtte bygges opp igjen etter krigen. Under andre verdenskrig ble byen okkupert av tyskerne og 240 mistenkte franske motstandsfolk ble henrettet.
Ost
I dag er det fredeligere blant Arras 40.000 innbyggere. Det byen er mest kjent for i dag, er den sterke hjerteosten coeur d’arras. En ost som har en sterk duft, en kraftig smak som etterlater en nydelig krydderet ettersmak. En ost som er skapt for bokkøl, bitter ale og juleøl. En nytelse.
Reims
Målbyen. Og endelig har vi kommet frem til vinen. Musserende vin. Champagne. Og Remis er hovedstaden for champagne. Ikke for distriktet eller préfecture, som det heter på fransk. Men, som hovedstad for produksjonen av vinen, er det ingen tvil om at de er.
Byen ble grunnlagt av Kelterne cirka 100 år før vår tidsregning og var remernes hovedstad. Men, som seg hør og bør, dukket romerne opp under Julius Caesars tid og selvfølgelig byttet byen navn og ble hetende Durocortorum. Under Augustus ble byen hovedstad for provinsen Gallia Belgica og fikk navnet Remi. Området ble kristnet i senromersk tid og bl et bispesete. I det 8. århundre fant et møte sted mellom Pipin den yngre (ikke hobitten) og pave Stefan III i Reims, og senere møttes Karl den store med Leo III.
Reims ble sterkt skadet under første verdenskrig. Katedralen ble skadet og måtte restaureres. Basilikaen måtte gjenoppbygges av ruinene noe som tok nesten 40 år. Under andre verdenskrig var det igjen ødeleggelser. Og det var her General Eisenhower og de allierte mottok den betingelsesløse kapitulasjonen av den tyske hær. Kapitulasjonen ble undertegnet i Reims.
Champagne
Navnet Champagne kommer av ordet ”campagne…” som betyr “ut på landet.” Finere enn det, er Champagne ikke. Boblene var det engelskmennene som fant på rundt 1660. De tilsatte sukker og gjær, for å få i gang en 2. gjæring. Bare for å få bobler i vinen. Noe som var veldig populært blant den engelske adelen.
Pérignon
Hva med Dom Pérignon? På tross av at han blir kalt champagnens fader, så prøvd han til å begynne med og unngå boblene i vinen. Bobler i vinen var noe som lett kunne skje, da distriktet ligger så langt nord og under visse omstendigheter setter i gang en naturlig 2. gjæring. Derimot så var han viktig for utviklingen av Champagnen. Grunnen til at franskmennene først kom i gang med produksjonen på slutten av 1600 tallet, var at de ikke hadde samme kvalitet på flaskene som engelskmennene. Men når Dom Pérignon først hadde fått flaskene, så startet han den store eksperimenteringen med å blande vin fra forskjellige marker og av forskjellige druesorter. Og det igjen, førte til at vinen eller champagnen, ble som den vi har i dag.
Syd-øst for Reims ligger området Montagne de Reims. Dette er det viktigste omårdet for dyrking av Pinot Noir i Champagne. En champagne merket “blanc de noirs” som er laget bare med røde/blå druer. Og den beste blant disse som kan kjøpes for ”folk flest”, er etter min ringe mening Coessens Largillier Blanc de Noirs Brut.
Beskyttet navn
I dag er Champagne et beskyttet navn. Noe blant annet Mack bryggerier opplevde med sin sjampanjebrus for noen år siden og som i dag heter sjimpansebrus. Så, nå er det bare musserende vin fra Champangedistriktet som får benytte navnet. Det er til og med blitt forbudt og bruke betegnelsen «Methode Champenoise» for andre musserende vin. Så de må bruke betegnelsen “Methode traditionelle.”
Men er Champagne verd prisen man må betale for en flaske? Både ja og nei. Det er markedet og snobberiet som styrer prisen. Går man etter smak og kvalitet, så finner man cremante, sekt og cava som holder like høy kvalitet, men langt fra samme pris som Champagne. Men, skal man være kar, så koster det visst nok dyrt.
Mer champagne på morgendagens etappe.