Den 18. etappen i Tour de Gourmet, går fra Pau til Hautacam. En kort etappe på 145 km.
Men, det spiller ikke noen rolle at den er kort, for det er to kategori 3 stigninger og hele to utenfor klassifisering. Den siste slutter sågar i målområdet i Hautacam.
Pau
Startbyen Pau ligger 10 mil fra Atlanterhavet og 5 mil fra Pyreneene og er hovedstad i departementet Pyrénées-Atlantiques. Byen er kanskje mest kjent for at Kong Henrik IV av Frankrike ,1553–1610, og ble født der. Og det samme med den svensk-norske kongen Kong Karl Johan av Sverige og Norge.
Rett sør fra Pau ligger Jurançon som er kjent for sine søte hvitviner. Viner som passer glimrende til en desserthund som meg. Jurançon var det første vinområdet som prøvde seg med en cru klassifisering. Noe de gjorde allerede på 1300 tallet.
Det produseres bare hvitviner, JurançonSec og Jurançon som er de søte. Vinen skiller seg litt ut, både på grunn av lokale druesorter som brukes, men også fordi produksjonsmetodene er litt annerledes. Den tørre JurançonSec er primært laget av Gros Maseng og kan være lett og noen ganger nesten perlende, samtidig som den har kompleks smak av krydder, nøtter, trøffel og frukt. Den passer godt til fiskeretter, eller kylling hvis den er av den mer kraftige sorten.
De søte Jurançon er ikke laget med botyris som de tyske edelvinene. Riktig nok blir durene høstet sent her også, men druene tørker på vinstokkene. For å hjelpe tørkingen kan plantene vris for å hindre vanntilgang til druene. Dermed blir druemosten naturlig konsentrert. Søt Jurançonkan smaker av nøtter, honning og blomst. På vinmonopolet er det seks vin fra Jurançon. Min favoritt er:
Dom. Cauhapé Jurançon Noblesse du Temps 2010. 93 poeng.
Heldigvis fås den på halvflasker, for en helflaske er nesten umulig å få i seg. Vinen har den vakreste gullgule farge, en herlig duft av honning og moden frukt. Starten er nydelig sødmefylt, fantastisk syre. Den er rikelig med sødme men balanseres tett på det perfekte av syren. Ettersmaken er lang med fine toner. Denne vinen passer sammen med bløtkake men går også fantastisk sammen med blåmuggelost. Denne kan du gjerne lagre i fjorten, femten år og er et helt utrolig bra kjøp.