Vinmark i Rheingau VP

Tysk vin har vært undervurdert i mange år. Noe som dels har vært tyskernes egen skyld da de etter andre verdenskrig satte i gang med en masseproduksjon av vin som ikke skulle hatt love å kalles vin.

Men, det er noen vinbønder som har holdt hodet kaldt og produsert fantastisk vin hele tiden og siden 80 tallet er det flere og flere som har satset på kvalitet. Og resultatet ser vi i dag.

Jeg har denne sommeren hatt gleden av å prøve en rekke forskjellige tyske viner fra 2012 årgangen. Noen av vinene har vært noe av det beste som har passert min gane. Noen av vinene finnes ikke på Vinmonopolet, men, jeg har lagt til en lenke til produsentene som finnes på Vinmonopolet.

Oestricher Lenchen Riesling Auslese 2012, Peter Jakob Kühn, Rheingau. 95 poeng

Fantastisk gylden farge, duften er nesten skremmende, for når man først begynner å lukte, kan man ikke stoppe å sniffe inn urter og tørket, gul frukt. Utrolig smak, ren, klar og lever mer enn vel opp til duften. En elegant syre som følges av karamell. En helt unik vin som kan lagres de neste 30 årene.

Riesling Gottesfuß Alte Reben 2012, Weingut Van Volxem, Wittingen Mosel. 95 poeng

Her er det storebroren fra 2007 som er på Vinmonopolet. Men, det er som sagt 2012 årgangen jeg har smakt. Og hvilken smak. Vakker gylden farge, en litt tilbakeholdene duft av lime, sitron og tror det eller ei, våt sten. Smaken har en stor mineralitet, en syrebetont sitrus som oppleves veldig elegant. Og ettersmaken er noe helt utenom det vanlige og har en evighet av varighet.

Riesling 2012 Gottesfuß, Wiltingen VDP Grosses Gewächs 95 poeng.

Denne vinen kommer også fra Weingut Van Volxem, Wittingen Mosel.

Akkurat som med den forrige vinen, så er duften litt reservert. Men, den er en herlig blanding av lime og sitronmelis. Smaken har en fantastisk mineralitet, sitrus og en utrolig syre. Stor fylde. En lang og nydelig ettersmak.

Riesling 2012 Hubacker, Dalsheim VDP Grosses Gewächs, Weingut Keller, Rheinhessen. 95 poeng.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har hevdet at det eneste man kan dyrke i Rheinhessen er gulrøtter. Og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har måtte spise i meg de ordene igjen.

Denne vinen har en lys gulgrønn farge, en elegant duft av vinbergfersken, honningmelon og mineraler. En elegant tekstur og en nydelig fylde. En flott syre som er helt fantastisk balansert. En ettersmak som er like lang som en sommernatt. En vin i en klassisk stil med et utviklingspotensial de neste 20-25 årene.

 Hochheimer Hölle Riesling Grosses Gewächs 2012, Weingut Künstler, Rheingau. 95 peng.

En mangefasettert vin med sin fantastisk duft av vinbergfersken og sitrus. En elegant kropp med mineralitet, elegant sødme, nydelig syre og en ettersmak hvor vinbergsfersken dukker opp igjen.

Helt tilslutt.

Alle de vinen som er beskrevet her, har et fantastisk lagringspotensiale hvor de vil fortsette å utvikle seg. Det var også flere vin som jeg gjerne ville beskrive, men disse som jeg har beskrevet her, synes jeg var de beste fra Tyskland i 2012 årgangene. Men, nå skal det jo også sies, jeg har jo ikke en gang smakt en promille av tysk vin.

Antall poeng gis på grunnlag av vinenes kvalitet sett bort ifra pris. Toppscore er 100 poeng.

50 – 59: En ekstremt dårlig vin.

60 – 69: Dårlig til under gjennomsnittlig vin.

70 – 79: Under gjennomsnittlig til middels god vin.

80 – 89: God til meget god vin.

90 – 95: En fremragende vin, blant verdens ypperste.

96 – 100: En perfekt vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.