Fyll? Nei takk.

Copyright: elemery / 123RF Stock Photo
Copyright: elemery / 123RF Stock Photo

Som det fremgår av denne siden, så skriver jeg om øl, vin og mat. Dessverre er det noen få av mine kjære lesere som derfor tror jeg er negativ til alt som har med norsk alkoholpolitikk å gjøre.

Men, det er jeg overhode ikke. Jeg synes vinmonopolet er en god oppfinnelse. Finnes ikke en vinbutikk i Europa med større tilbud. Og et tilbud som finnes over hele landet. Det jeg kan irritere meg på, er at det ikke er likhet for loven når vi snakker om norsk alkoholpolitikk. Det er forskjell på Vinmonopolet og bryggeriene når det handler om å informere om sine produkter. Men, det skal vist endre seg nå. Ja, også irriterer det meg at vi ikke har en differensiert alkoholavgift som gjør lavalkohol produkter billigere. Hadde jo vært bra for folkehelsen.

Billig fyll

Forleden dag fikk jeg et spørsmål om hva man blir mest full av til billigst mulig penge. Jeg ble kalt kverulant og en del andre ord da jeg sa som sant var, jeg vet ikke. Og jeg kan ikke fordra å bli full. Og jeg liker ikke å omgås fulle mennesker. Vin og øl skal være en opplevelse, gjerne sammen med gode venner og gjerne sammen med god mat. Mer enn det er det ikke. Bortsett fra enormt mye kultur og historie da.

Bil og det å kjøre hjem.

For en stund siden fikk jeg en mail fra en mann som var opprørt over at man ikke kan, som i andre land, drikke noen glass vin eller øl til maten når man er ute og spiser og kjøre hjem etterpå. Jeg vet ikke hvilke land han mener, for i det fleste land er det etter hvert en alkoholgrense på 0.5 i promille og mindre. Det finnes til og med land hvor det er absolutt null toleranse for bil og alkohol. Heldigvis er dette en selvfølge for folk flest at bil og alkohol ikke henger på greip. Og bare et tips, det går helt greit å ta bussen eller en taxi hjem om man har vært ute og spise.

Og hva vil jeg frem til? Jo, alkohol et nytelsesmiddel og som alle nytelsesmidler bør det nytes i begrensede mengder. For uansett hvordan man vrir og vender på det, så er alkohol en gift som kan føre til forbanna triste konsekvenser om det misbrukes. Drikker du for mye, begrens alkoholinntaket og kan du ikke det, la være å drikke alkohol.

Kvantitet er ikke nødvendigvis av det gode, det er derimot kvalitet. Og kvalitet er noe som de fleste skulle ha råd til.

Spørsmål.

Jeg svarer mer enn gjerne på spørsmål om både øl og vin. Hva du kan nyte til en rimelig penge når du har hundre gjester på et bryllup, hvilket øl som passer til rekene og alt annet du lurer på om øl og vin. Men, jeg er altså ingen ekspert på fyll.

 

5 KOMMENTARER

  1. helt enig vidar når jeg har gjester som bare drikker for å bli full kjøper jeg billig vin og øl.men skal vi kose oss med god mat invisterer jeg i litt bedre drikke vin skal nytes ikke være fylledrikk.

  2. Jeg er ikke helt enig i bryggerienes påstand. De får jo tross alt informert om sine produkter på vinmonopolets sider, på lik linje med vin etc. Ergo, så er det på det området ‘likhet for loven’.

    • Ikke helt Gunnar. Så lenge bryggeriene ikke får gi produktinformasjon på like linje med vinmonopolet, er det ikke likhet for loven. Jeg savner også den muligheten for vinimportører at de kan gi en saklig produktinformasjon på sine sider, noe de ikke får pr dags dato. Men, det vet du minst like godt som meg. Tross alt har du en glimrende side som jeg anbefaler på det varmeste. 🙂

  3. Hei. Bare for å presisere: Sånn som reklameforbudet fungerer nå er det ikke tillatt for importører, grossister, produsenter etc å omtale produktene på sine hjemmesider. I praksis slår imidlertid ikke Helsedirektoratet ned på nøktern produktomtale uten bilder på hjemmesider.

    Unntaket i alkoholloven gjelder for nettbutikker. Alle som selger alkohol gjennom nettbutikk har lov til å ha omtale på sine nettsider. Det er derfor Vinmonopolet har dette. Unntaket gjelder også nettbutikker som selger dagligvarer (eksempelvis Rett hjem matvarer på døren, Rolland Dagligvarer og Matnet).

    Det er altså ikke en reell forskjellsbehandling av like aktører (husk at bryggeriene og Vinmonopolet er svært ulike aktører – produsent og detaljhandel), men et unntak for netthandel som gjelder alle netthandler.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.