Allerede for mer enn totusen år siden, tilsatte grekerne og romerne forskjellige krydderier i vinene. Enten av helsegrunner eller for å få en bedre smak.
Ordet gløgg, kommer fra det svenske ”glödgat vin”. Et ord som ble brukt første gangen i 1609 og henviser til tilvirkningsmåten med å drukne en sukkerbit i konjakk som man så satte fyr på. Sukkeret smeltet og rant ned i vinen og ga den sødme.
I Skandinavia, og da først og fremst i Sverige, ble gløgg virkelig populært i begynnelsen av 1800 tallet. En drikk som ble drukket under den kalde årstiden. Ideen med gløgg som vinterdrikke, hadde de fått fra Tyskland. Svenskene hadde to varianter. Dels en vingløgg og dels en konjakkgløgg som også ble kalt julegløgg. De svenske vinhandlerne lagde sin egen gløgg med bilder av nisser og som kokte eller smakte på det rykende brygget. Selvfølgelig var noe som etter hvert ideen og ikke minst produktet, eksportert til Danmark og senere til Norge. Men nå er jo gløgg temmelig enkelt å lage selv. Her er noen forslag.
Den klassiske gløggen:
1 fl rødvin
100 g honning
2 stk kanelstenger
3 stk hele kardemomme
2 ss hakket tørket ingefær
8 stk hele nellik
1 stk skallet av en appelsin
1 stk skall fra en tørket pomerans
1 ss revet muskatnøtt
2 dl vann
2 dl konjakk.
Ha alt krydret i vannet og la det koke i ca. ti minutter. Sett det til siden og la det trekke et par timer. Rett før du skal begynne å lage gløggen, siler du vekk alt krydderiet og varmer det opp sammen med vinen og konjakken til cirka 70 grader. Om du vil være litt avansert, så har du i 2 dl madeira eller portvin sammen med blandingen. Server sammen med rosiner, mandler og masser av godt humør.
Rødvinsgløgg.
Enklere enn dette kan det ikke bli.
1 flaske rødvin
125 g sukker
Noen hele kanelstenger
10-12 nellikspiker
1 neve rosiner
100-200 g mandler, renset
Ha alt i en gryte og varm det opp til cirka 70 grader. La det trekke en times tid før du varmer opp gløggen igjen. Tenn lysene og server.
Min store favoritt er hvitvinsgløgg. Den kan servers alle dager det er kaldt og ufyselig ute.
Hvitvinsgløgg.
2,5 dl vann
1 dl sukker
1 ts hel nellik
2 hele stjerneanis
2 kanelstenger
2 strimler appelsinskall
2 strimler sitronskall
1 flaske hvitvin. Husk nå at vinen skal være av den billige sorten.
Kok opp vann og sukker sammen med krydderet, og la det koke i 10-15 min. La det trekke i 10- 12 minutter. Hell i vinen og varm det opp til ca. 70 grader. Server sammen med rosiner og mandler.
Jeg har hørt rykter om de som ikke liker vin og ikke vingløgg heller. Så derfor, for at ingen skal føle seg utenfor, kommer det her en oppskrift på øl-gløgg også. Dette er en tysk oppskrift, velsignet av den tyske bryggeriforeningen.
Øl-Gløgg
12 Flasker dunkles Bier ( 0,33 l) – Forslag er å bruke Flensburger Dunkel. Ellers er Mack Nordlys et bra alternativ.
500 ml Kirsebærsaft
40 ml brun rum.
10 ml saften av en halv sitron
100 g Brunt sukker.
10 nellikspiker
4 allehånde
2 stjerneanis
1 vaniljestang
1 ts kanel
Del en sitron i to og press saften fra den ene halvdelen. Resten legger du til side. Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut kornene, bevare resten av stangen. Ha vaniljekornene, allehånde, nellikene sammen med 3 ss sukker i en mørtel og støt alt sammen fint.
Nå handler det om å finne ei gryte som er stor nok. Helst på fem liter. Dette kommer nemlig til å skumme. Ha i ølet i gryta og varm det opp til 60C. Og ikke rør i gryta i begynnelsen , det kommer til å skumme noe helt uten om det vanlige. Når skummet har ”satt seg”, så ha i brunsukker og rør veldig forsiktig. Alternativ til sukker er å bruke honning. Om du vil at gløggen skal være søtere, så ha i mer sukker. Her må du prøve deg frem.
Når skummet har lagt seg, så ha i alle urtene samt vaniljestangen og stjerneanisen. Varm den opp til cirka 70 grader. La den for all del ikke koke. Da forsvinner alt som heter alkohol. Så er det å ha i sitronsaften og rum. La gryta trekke i cirka 20 minutter på samme temperatur. Nå kommer det vanskelige. Ha i kirsebærsaften. Her er det viktig å smake seg frem. Det er jo ikke meningen at det skal smake varmt kirsebær-øl. Så ha i litt etter litt og smak mellom slagene til den har den perfekte smaken. Så er det bare å skjære resten av sitronen i tynne skiver og servere gløgg i store krus. Fordelen med øl-gløgg fremfor vingløgg, er at det er mindre alkohol i den så man kan nyte større mengder.