THE AMERICAN WAY

0

En skikkelig god sandwich i følge med en elegant og fruktig rødvin kan være en lise i travle desember og en redning for julematrestene i romjulen. Med en amerikansk vri på både vin og blings er dette årets julegave til deg selv.

Advent og julehøytiden er en tid hvor gjøremål og hyggelige sammenkomster står i kø, men det er også tid for julestri og et høyere stressnivå. Mange av oss setter ambisjons­nivået vel høyt. Enkelte tradisjoner og vaner er ikke tilpasset dagens hverdag og slett ikke avgjørende for julehyggen. Hvorfor ikke trappe ned på syv slag og skapvask og gå for et enkelt og slankere måltid mellom de tradisjonsrike og tunge matgildene? Et enkelt måltid kan også redde vennelaget i en mager januarmåned. Ikke alltid er det ønskelig med øl og dram eller en av de fyldige og kraftige vinene det går mye i om vinteren. Da er det godt at det også finnes milde viner med syrlig snert og finesse så det monner. Når vi snakker om ­elegant vin er det gjerne druen pinot noir som trekkes frem. Pinot noir regnes som en av verdens beste druesorter og står bak de berømte røde burgunderne, selve arketypen for mang en vinprodusent utenfor franske Burgund. I vinsammenheng snakker man fortsatt om «den nye» og «den gamle» verden, og USA har ikke like lange tradisjoner med vinproduksjon som man har i Europa. Pinot noir er en av de vanskeligste druene få til, og Burgund er et lappeteppe av vinmarker med ulike ­kvalitetsgraderinger som skriver seg fra munkenes tid. I store deler av den nye verden er det for varmt for den ømfintlige og kresne pinot noir, og den blir syltetøyaktig og alkoholsterk. Men Oregon i USA er et av de få områdene som anses som kjølig nok og hvor det lages typeriktige og anerkjente viner på pinot noir. Her står druen også for brorparten av regionens produksjon.

Winfield Estate Oregon Pinot Noir kommer fra Willamette og Umpqua Valleys, Oregons mest anerkjente distrikter, og er laget av den legendariske produsenten Joe Dobbes. Vinen er et godt eksempel på hva regionen kan prestere og har fått hele 90 poeng av vinskribenten Robert Parker. Dette er en ueiket, bløt og elegant vin med en fin dybde og en frisk og lett sødmefull fruktkarakter. Vinen passer godt til lett krydrede retter, også asiatiske. I tillegg er den flott til and, indrefilet av okse, kalv eller svinenakke og kylling, gjerne i en real amerikansk sandwich.

Winfield Estate Prorietor’s Select Oregon Pinot Noir 2011

Oregon/USA, 809401, kr 162,50

OPPSKRIFT

Club Sandwich:

Det er mange teorier om club­sandwichens opphav, blant annet at den oppsto i Saratoga Club-House i 1894. At den var vanlig på slutten av 1800-tallet er i hvert fall sikkert, da den har frekventert koke­bøker siden 1903. Du kan bruke alle ­typer mørt og lyst kjøtt til ­sandwichen. Det er for eksempel en ypperlig anledning til å bruke opp rester av kalkun eller ribbe.

sandwichClub Sandwich

(Til 2 dobbeltdekkere)

 •  4 skiver bacon
 • olje til steking
 • salt og pepper
 • 200 g kylling- eller kalkunfilet
 • 100 g sprø grønn salat
 • 2 tomater
 • 6 skiver toastbrød
 • 4 ss aïoli

 

Del baconskivene i to og stek i olje i en stekepanne og la dryppe av på et tørkepapir. Salte og pepre fileten og stek i pannen, ca. 5 minutter på hver side, la hvile og skjær i skiver. Vask salaten og riv i biter. Skjær tomater i tynne skiver. Rist eventuelt brødet lett og avkjøl. Smør aïoli på brødskivene. Legg to brødskiver lagvis med salat, kylling, bacon og tomat og topp med en skive for hver sandwich. Press brødskivene sammen og skjær dem i to på skrå. Stikk eventuelt i grill- eller cocktailpinner i, slik at de holder seg sammen. Server gjerne sandwichene med sylteagurk, cherrytomater og potetchips.

 Aïoli

 •  1 fedd hvitløk
 • 1 eggeplomme, romtemperert
 • 1 ss dijonsennep
 • 2 ts hvitvinseddik
 • salt og nykvernet pepper
 • 3 dl nøytral god olje, romtemperert
 • ½ dl smaksrik olivenolje
 • kaldt vann

Skrell og finhakk hvitløk. Visp sammen egg, sennep, hvitløk, eddik, salt og pepper i en kjøkkenmaskin. Spe med 2 dl olje i en tynn stråle, mens maskinen går, til aïolien er tykk og fast. Tilsett litt kaldt vann til blandingen blir lys og luftig, og spe med resten av oljen. Juster med mer vann dersom aïolien blir for tykk. Smak til med salt, pepper og eventuelt hvitvinseddik.

Kilde: Pressemelding. Godt Drikke kommer med en anmeldelse av vinen i desember.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.