Vin til norsk julemat

Av Kristin Alsvik

Stadig flere nordmenn ønsker å bytte ut øl og akevitt med vin på juleaften – og det finnes faktisk svært gode både røde, hvite og boblende alternativer som passer vel så bra til det man spiser på julekvelden som det man tradisjonelt har pleid å drikke for å hamle opp med fet og salt norsk julemat.

Vi nordmenn er glade i tradisjoner, ikke minst på juleaften – og det gjør at vi med relativt stor sannsynlighet kan forutsi hva som settes på middagsbordene over det ganske land denne kvelden. Hele 90 prosent av oss spiser nemlig enten ribbe eller pinnekjøtt – mens de siste ti prosentene vanligvis velger kalkun, torsk eller lutefisk.

Hvor man bor kan ha nokså stor innvirkning på hvilket av de tradisjonelle julemåltidene man velger – mens ribbe er det vanligste å servere på julekvelden i Norge og står aller sterkest på Østlandet, er pinnekjøtt gjerne det mest populære på Vestlandet. Både i nord og sør spiser man oftere fisk på juleaften enn ellers i landet, mens kalkun er et nyere fenomen som ikke har noen bestemt geografisk tilhørighet.

Norsk julemat inneholder ofte mye fett og salt, i tillegg til at den gjerne serveres sammen med tilbehør med mye syre og sødme. Det gjør at man ikke kan kombinere den med hvilken som helst vin og likevel få et godt resultat. Men ingen grunn til bekymring – det finnes mange gode alternativer såfremt man tar hensyn til de utfordrende elementene i retten man serverer.

Mange av de tradisjonelle norske julerettene passer faktisk bedre sammen med hvit eller musserende vin enn rødvin, men ettersom mange likevel ønsker å drikke rødvin på julekvelden har vi satt opp ett hvitt og ett rødt tips til hver enkelt rett – så her skal det være noe for enhver smak.

Svineribbe med surkål

131652_Pflu_ger_Michelsberg_Riesling_2011Selv om pinnekjøtt vinner stadig nytt terreng er ribbe fortsatt det suverent mest populære julemåltidet i Norge – hele 55 prosent av oss legger nettopp dette på tallerkenen på juleaften. Selve ribben er ikke vanskelig å matche med vin, men kjøttet er fett, og serveres ikke minst gjerne med surkål eller annet syrlig tilbehør. Et ribbemåltid er med andre ord kraftig kost med mye syre som kan ”stjele” friskheten i en vin, og vi trenger derfor en vin med flott frukt, fin fylde, god syre og høy nok alkohol, både for å hindre vinen i å blekne i møte med maten, og for å rense munnen for fett i løpet av måltidet. Kjøttet er dessuten rikt og saftig med en naturlig sødme som veldig fint kan matches med litt fruktsødme i vinen.

 Pflüger Michelsberg Riesling trocken 2012 fra Pfalz i Tyskland er en perfekt match til juleribba. Tyskerne spiser mye svinekjøtt, gjerne servert med sauerkraut – med andre ord mat som minner mye om vår juleribbe. Pflüger Michelsberg Riesling trocken 2012 har et naturlig høyt syreinnhold som matcher syrligheten i surkålen og renser opp i alt fettet, samtidig som den har en flott fruktsødme og en fin fylde som gjør at vinen ikke forsvinner i møte med det kraftige måltidet.

Den unge vinmakeren Alexander Pflüger jobber biodynamisk og i harmoni med naturen, noe som gjør vinene hans til autentiske og unike ”avtrykk” av vinmarken druene dyrkes i. Pflüger Michelsberg Riesling trocken 2012 kommer fra en av de aller beste vinmarkene i Bad Dürkheim (og Tyskland), og er blant Pflügers toppviner. Vinen havnet sågar sammen med to av produsentens andre viner på lista over Tysklands hundre beste rieslinger i 2012.

Pflüger Michelsberg Riesling trocken 2012 dufter intenst av moden frukt som epler og gul steinfrukt som fersken og aprikoser, blomster og en tydelig mineralitet. Vinen har en saftig og frisk munnfølelse, og smaker av sunn bærfrukt og mineraler med elegante overtoner av blomster. Pflüger Michelsberg Riesling trocken 2012 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 179,90 kroner.

Chianti ClassicoHvis man heller ønsker å drikke rødvin til ribba må man ta utgangspunkt i de samme kriteriene som når man velger hvitvin – med andre ord, først og fremst god friskhet. Et ypperlig valg i så måte er Monteraponi Chianti Classico 2011, som både har flott syre, fin fylde, saftig fruktighet og et litt sursøtt kirsebærpreg som harmonerer suverent med både kjøtt og tilbehør.

Vingården Monteraponi stammer fra 1400-taller, og ligger i kommunen Radda in Chianti midt i hjertet av Chianti Classico-regionen i vakre Toscana, hvor den er omkranset av vakre olivenlunder og et yrende dyreliv. Hos Monteraponi brukes det verken sprøytemidler eller kunstig gjødsel, og hele vingården er økologisk sertifisert.

Monteraponi Chianti Classico 2011 dufter elegant av kirsebær, nøtter og lakris. Vinen er fruktig og saftig med god struktur, og den har en delikat smak av kirsebær, plommer, urter og lakris. Monteraponi Chianti Classico 2011 er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 189,90 kroner.

Pinnekjøtt med kålrotmos

Pinnekjøtt er kanskje det norske julemåltidet med aller mest fett, salt og smaksrikdom – noe som også kan gjøre det vanskelig å sette vin til. Ikke bare er kjøttet særdeles fett, salt og kraftig i seg selv som følge av lang tørking og salting, men det serveres også med kålrotmos, som gjerne har en fet og sødmefull smak. Vikraftig kostom med mest fett,ogaltingmosi seg selv, men det serveres også med fet og rund lull g valgnen må derfor være intens og konsentrert for ikke å bli overkjørt av den kraftige og salte maten, i tillegg til at den må ha sødmefull frukt og høy friskhet for å rense opp i alt fettet. Særlig røkt pinnekjøtt trenger vin med rik og god fruktsødme for å hanskes med både salt, fett og røyksmak.

Pflüger Ungsteiner Herrenberg Riesling trocken 2012 er akkurat en slik vin, som med sin rike fruktsødme, gode fylde og flotte syre harmonerer perfekt med pinnekjøttaromaene. Denne er også blant de tre Pflüger-vinene som havnet på lista over Tysklands hundre beste rieslinger i 2012.

Vinen har en nydelig kompleks aroma av steinfrukt, sitron og fersken med en flott kalkmineralitet, og den har en velbalansert, forfriskende, mineralsk og rik smak med moden syre. Pflüger Ungsteiner Herrenberg Riesling trocken 2012 er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 175 kroner.

Hvis du ønsker å drikke rødvin til pinnekjøttet er Appassimento Originale Vino Rosso et ypperlig valg – den har mye av både fylde, smak, fruktsødme og alkohol, samtidig som den har god friskhet og bløte tanniner som ikke går på akkord med saltet i retten. Disse egenskapene gjør at den fint kan matches med både vanlig og røkt pinnekjøtt – samt kålrotmos.

Appassimento Originale er det vi kan kalle en mini-Amarone. Den er i likhet med sin storebror laget på tørkede druer og er en like fyldig, intens og smaksrik vin som mange nordmenns favorittvin – men den er langt rimeligere. Og ikke bare er selve vinen en smaksbombe – designet er også storslått og høytidelig, og passer perfekt inn i et julepyntet norsk hjem.

Vinen dufter intenst av plommer, kirsebær, rosiner og kandisert fiken med et hint av animalske toner. På smak finner vi mørk frukt og solmodne bær, og en lett eikelagring har gitt vinen et delikat anstrøk av krydder og vanilje. Vinen er fyldig og harmonisk med fin struktur, og den har en saftig og delikat munnfølelse med god friskhet og en lang avslutning.

Appassimento Originale Vino Rosso er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg både på flaske og Bag-in-Box til henholdsvis 129,90 og 425 kroner.

Lutefisk med tilbehørsbonanza

Den norske lutefisken blir laget av skrei som er tørket i flere måneder – en flere hundre år gammel måte å konservere fisk på. Når fisken etter hvert skal spises blir den lagt i bløt i henholdsvis vann, vann med lut og deretter vann igjen – en prosess som gjerne tar opp mot tre uker.

Lutefisk er nok den juleretten som er vanskeligst å matche vin til. Fisken i seg selv har en mild smak og skaper ingen problemer, men med tilbehør som spenner fra bacon og sennep til sirup og brunost blir lutefisk en kompleks rett med både fett, salt, sødme og en rekke ulike smaker som få viner greier å hamle opp med.

LALLIER Blanc de Blancs 131654 bottle pictureLøsningen er heldigvis enkel – som med andre retter som ikke er direkte vinvennlige gjør en musserende vin gjerne den aller beste jobben. Lallier Grand Cru Blanc de Blancs har en ren og delikat fruktighet og en god fruktsødme som harmonerer fint med både de salte, søtlige og syrlige elementene i et lutefiskmåltid, i tillegg til at den har høy friskhet og nok fylde til at den ikke blir overkjørt av den smaksrike retten.

Champagneprodusenten Lallier bruker kun druer fra Premier Cru- og Grand Cru-sertifiserte vinmarker, og lager dermed kun champagne av ypperste kvalitet. Lallier Grand Cru Blanc de Blancs er en frisk og kremete musserende vin med små, elegante bobler og svært god mineralitet, og den dufter og smaker av epler og hvetebakst. Vinen er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 339,90 kroner.

Selv om en musserende vin – eller eventuelt en frisk hvitvin – passer best om man vil drikke vin til lutefisk, ønsker likevel mange å drikke rødvin. I så fall vil Doppio Passo 2012 være et godt alternativ. Vinen har lite tanniner som kan kollidere med saltet i retten, i tillegg til at den har fin friskhet, god fylde og en flott fruktsødme som hamler opp med selv de mest utfordrende tilbehørselementene.

Doppio Passo har vært Norges mest solgte rødvin i over fire år, og det er ikke uten grunn. Vinen er laget av druen Primitivo på en variant av ripasso-metoden i Puglia i Italia, noe som gjør den til en rund, saftig og smaksrik vin som er lett å like. Den kommer for øvrig også med juledesign til den forestående høytiden, og blir i disse dager derfor utstyrt med både julekuler og fjøsnisser.

Doppio Passo 2012 dufter og smaker av mørke bær, urter, lakris og tørket frukt, og er tilgjengelig med juleetikett i alle landets Vinmonopol-utsalg til 106,90 kroner for flaskeutgaven og 399,90 kroner for en Bag-in-Box (3-liter). Doppio Passo finnes dessuten også på magnum (199,90 kroner) og halvflaske (59,90 kroner) – også disse er tilgjengelige i en rekke Vinmonopol-butikker over hele landet.

 

Juletorsk med Sandefjordsmør

Torsk smaker best om vinteren, og i tidligere tider var den ikke minst en råvare som både var sunn, rimelig og enkel å få tak i for alle som bodde langs norskekysten. Juletorsken er spesielt populær på Sørlandet, men den er også mer utbredt i nord enn ellers i landet.

Den norske juletorsken er saftig med flott konsistens, og serveres gjerne med Sandefjordsmør, noe som gjør den til en elegant og sart, men også smaksrik og relativt kraftig rett. Vi trenger derfor en vin som både er frisk og lett nok til å være en forfriskende ledsager, samtidig som den har nok frukt og fylde til at den harmonerer med alle elementene i retten.

120647 Chateau Bonnet hvitCh. Bonnet 2012 har både god friskhet og intensitet nok til å være en flott makker til juletorsken. Vinen er laget av vinprodusenten André Lurton, som er verdenskjent for sine flotte Bordeaux-viner.

Ch. Bonnet har en ren og aromatisk duft av eple, stikkelsbær, nesle, nyslått gress, blomster, melon, solbærblader, sitrus og urter. Den har fin fylde, flott frukt og en litt fet munnfølelse, og smaker friskt og intenst av sitrus, gul steinfrukt og nesle, med et hint av mineraler og tropiske toner i en krisp avslutning.

Vinen er tilgjengelig i alle landets Vinmonopol-butikker til 115 kroner, og finnes også på Bag-in-Box (3-liter) til 399,90 kroner og halvflaske til 69,80 kroner i mange butikker.

Hvis du er blant dem som foretrekker rødvin til torsken er Nynorsk Raudvin 2012, som for øvrig var første vin med nynorsk etikett på Vinmonopolet, et ypperlig alternativ. Den er ung, ren, frisk og fruktig med middels fylde, i tillegg til at den er ueiket og har bløte tanniner, slik at den ikke går på akkord med den delikate fisken.

Selve vinen er økologisk og kommer fra Côtes du Rhône i Frankrike, og den er laget for å passe perfekt til det aller meste av norsk tradisjonsmat – deriblant juletorsken.

NynorskRaudvin_Cow_soloNynorsk Raudvin 2012 dufter intenst av mørke bær, krydder og urter, og den smaker mye og lenge av flott og saftig frukt med mørke bær og krydder. Nynorsk Raudvin er tilgjengelig i bestillingsutvalget, samt i en rekke Vinmonopol-butikker over hele landet, til 129,90 kroner – og på Bag-in-Box (3-liter) til 400 kroner.

Nyttårskalkun med stuffing og rosenkål

Kalkun har lenge vært obligatorisk i engelsk og amerikansk julefeiring, men de siste tiårene har den også blitt stadig mer populær i Norge. Det er ikke uvanlig å spise kalkun på juleaften i Norge, men absolutt størst dominans har den på nyttårsaften – da ligger den på middagsbordene hos 32 prosent av oss.

Kjøttet er lyst og magert med en mild og delikat smak, men serveres gjerne med noe kraftigere tilbehør som stuffing, rosenkål og kanskje en fet saus. Det gjør at vi trenger en vin med god syre og fin fylde, som verken overkjører eller overkjøres i møte med kalkunmiddagen.

Weszeli Langenlois Grüner Veltliner 2012 er en frisk og krydret vin fra Kamptal i Østerrike som passer perfekt til nyttårskalkunen. Weingut Weszeli er en økologisk vinprodusent med fokus på bærekraftig landbruk, og alle vinene deres er veganske – med andre ord laget helt uten bruk av animalske produkter (som ellers ofte forekommer som ingredienser i blant annet klaringsmidler i vinproduksjon).

Weszeli Langenlois Grüner Veltliner 2012 er en intens, aromatisk og fruktig vin som dufter av grønne epler, sitrus, blomster og hvit pepper, og den smaker av eple, sitrus, mineraler og krydder. Vinen er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 159,90 kroner.

131118 domani_uva di troia igt puglia - borgo cap neraMange foretrekker rødvin til nyttårskalkunen, og hvis du er en av dem er Domani Uva di Troia 2012 et glimrende alternativ. Vinen er frisk og saftig med bløte tanniner, fin fylde og flott fruktsødme, noe som gjør den til en nydelig match til både det delikate kalkunkjøttet, den smaksrike stuffingen og en fet saus.

Vinen kommer fra Puglia i Italia, og er laget på den lokale druen Uva di Troia, som regnes som en av de beste i området. Det finnes ikke mange éndrueviner laget på Uva di Troia her til lands, så Domani Uva di Troia er noe litt utenom det vanlige. Vinen er samtidig en svært bløt og allsidig vin som er lett å like, og den dufter og smaker av mørke bær, plommer og urter.

Domani Uva di Troia 2012 er tilgjengelig i kategori 6 i Vinmonopolets basisutvalg til en pris på 105 kroner.

Boblende nyttårsgleder

Når klokka slår tolv på nyttårsaften sprettes det mange korker i det ganske land – men nøyaktig hva som sprettes avhenger blant annet av personlige preferanser og budsjett. Her følger noen tips som tar hensyn til begge deler:

Til champagneentusiasten – Lallier Grand Cru Grand Réserve

LALLIER Grande Reserve Bottle picture 131655Det er bare nyttårsaften én gang i året, og for champagneelskeren er det en selvsagt anledning til å velge fra øverste hylle. Lallier Grand Cru Grand Réserve er en kremete champagne med små, elegante bobler, og den dufter og smaker av epler, hvetebakst og mineraler – en super champagne til en særdeles gunstig pris på 299,90 kroner i bestillingsutvalget.

Til den prisbevisste champagneelskeren – Mansard Brut

Er du glad i champagne, men ikke i prislappen? Eller synes du bare ikke at det er nødvendig å bruke altfor mye penger på det som sprettes klokka tolv – etter en lang kveld med mye god mat og drikke? Da er Mansard Brut noe for deg – en nydelig champagne til kun 239,90 kroner som dufter av ferskt bakverk, sitrus, epler og mineraler, og smaker av modne grønne epler, sitrus, mineraler og blomster. Mansard lager også en Premier Cru-variant til bare 20 kroner mer – begge fås kjøpt via bestillingsutvalget.

Til den miljøbevisste – Mureda Brut Nature Reserva 2007

Mureda er en av verdens største økologiske vinprodusenter, og holder til i naturskjønne omgivelser i Valdepeñas i Spania. Denne musserende vinen har mange av de samme egenskapene som en ekte fransk champagne – men til en langt lavere pris. Mureda Brut Nature Reserva 2007 har en god mousse med fine bobler som varer lenge, og en elegant og fruktig aroma av epler, sitrus og toast. Vinen er forfriskende og livlig med toner av smør og vanilje, og med sin høye kvalitet, flotte kompleksitet og lange lagring på bunnfall er den et røverkjøp til kun 109,90 kroner i bestillingsutvalget.

Til den italofile – Doppio Passo Prosecco

Mange nordmenn har lagt sin elsk på den italienske kulturen, italienernes avslappede holdning til livet og ikke minst italiensk mat og vin, og da er det selvsagt også naturlig å feire begynnelsen på et nytt år på italiensk vis. Doppio Passo Prosecco er en flørtende og forfriskende musserende vin, og akkurat slik klassisk prosecco skal være er den ikke helt knusktørr. Den dufter og smaker av fersken, grønt eple, pære og sitrus med et hint av akasie, syrin og urter, og er en ung og frisk musserende vin for unge og friske mennesker – i sinn eller skinn. Doppio Passo Prosecco er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 114,90 kroner.

Visste du at…

Den norske julematen har lange røtter – lutefisken kan for eksempel dateres helt tilbake til 1500-tallet

Svineribbe ble først vanlig på slutten av 1800-tallet og ble den gangen ansett som luksusmat, ettersom det var dyrt å eie griser

Pinnekjøtt har blitt så populært over hele landet de siste årene at man nesten ikke greier å møte etterspørselen

Vi spiser mer lutefisk i månedene før jul enn vi spiser torsk resten av året

Lut er et basisk løsemiddel som blant annet brukes til å fjerne gammel maling fra møbler og gjøre tregulv lysere – og det gjør lutefisk til den maten med høyest pH i verden

Under tilberedningen av lutefisk dannes det en rekke kjemiske forbindelser, deriblant lysinoalanin, som brukes i rottegift (men som visstnok er helt ufarlig for mennesker)

I henhold til tradisjonen skal juletorsken fanges på selve juleaften og være så fersk at den fortsatt spreller når den ankommer kjøkkenbenken

Kalkunmiddagen er stikk i strid med det man kanskje skulle tro langt fra et nytt fenomen i Norge – kalkunen ankom landet og ble spist under staselige måltider ved adels- og embetsgårder allerede på 1600-tallet

Kilde: Pressemelding. Alle vinene vil ble anmeldt av Godt Drikke i løpet av desember.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.