Godt Drikke har flere ganger gitt uttrykk for skepsis mot mineraler i vin. Og det er jeg tydeligvis ikke alene om.

Og nå tar professor i vindyrking og ønologi, Mark Matthews ved University of California den et skritt lenger. Han tror overhode ikke på begrepet terroir.

Terroir kommer fra det franske ordet terre «land», et fransk begrep i som gjerne brukes i forbindelse med vin. Det brukes gjerne for å betegne den spesielle karakteren et sted eller områdets geografi, geologi and klima tilfører vinen. Dessverre har  begrepet har ingen bra oversettelse til norsk,  eller de fleste andre språk for den sakens skyld.

Professor Mark A. Matthews
Professor Mark A. Matthews

Nå er den sånn at begrepet terroir som er medbestemmende for inndelingen av appellasjoner i flere vinland. I Frankrike så er Terroir konseptet sentralt i det franske Appellation d’origine contrôlée, AOC, systemet. Opprinnelig ble systemet skapt for å regulere vinproduksjonen. Terroir baserer seg på antakelsen at vin frembrakt i et spesifikt  miljø ikke vil kunne produseres på samme måte andre steder og skal derfor beskyttes. Systemet ble opprettet i 1935 og forvaltes av Institut National des Appellations d’Origine også kjent som INAO.

Men nå kommer altså professor Mark Matthews og hevder at dette er bare tull og tøys. Han mener det er snakk om en myte at terroriets har noen innflytelse i  det heletatt og at alt bare er et markedsføringstrikk. Dette hevder han i sin nye bok, ”Terroir and Other Winemaking Myths”.

Ingen aroma fra jord til vin

Ifølge Mark Matthews er terroir en av de mest absurde betegnelsene i den moderne vinfremstilling, og, som han skriver, er det stort sett ingen aromastoffer som kan føres fra jorden, gjennom vinstokkene og til druene. Dermed kan smaken og aromaen fra jorden, ikke bli overført til vinen. Så nå vet vi det… om det er riktig da.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.