I begynnelsen av oktober, gikk det sjuende symposiet om „Beer & Health“ av stabelen i Brussel.
Internasjonale forskere brukte dagene til å presentere sine nyeste forskningsresultatene på de potensielle helseeffekter av moderat øl forbruk. Og det var ikke lite som ble presentert- Noe som får meg til å lure på hvorfor øldrikkere ikke lever evig.
Årets symposium var delt inn i tre deler. Første del het ”Øl og dets innehold” andre del tok for seg ”Ølets betydning for kostholdet” og sist men ikke minst, ”Moderat ølkonsum betydning for helsen.”
Øl og dets innehold
I den første delen, presenterte Dr. Martin Zarnkow det helsemessige innholdet av øl samt viktigheten av å produsere mer glutenfritt øl. Jonathan Fangel fra Københavns Universitet, påviste at øl inneholder store mengder sunne, flytende fiber, hva nå det er, samt en ny analysemetode for måling av fiber. Rosa Lamuela ved Universitetet i Barcelona avsluttet foredragsserien av første tema ved å vise ølets innehold av polyfenoler og deres påvirkning av hjerte og kar sykdommer. Konklusjonen må så være, i all fall som jeg forstår det, drikk øl og du får et bra hjerte og sunn mage med nok fiber.
Ølets betydning for kostholde
Den andre delen tok for seg betydningen av øl i kosten. Dette spørsmålet ble belyst av professor Edith Feskens fra Wageningen University, Dr. Giuseppe Grosso fra Università degli Studi di Catania, Dr. Kathryn O’Sullivan fra Manchester og Dr. Corina-Aurelia Zugravu av Universitetet i Bucuresti. For å kunne belyse hvilken betydning øl har i kosten, presenterte de flere studier fra de respektive hjemlandene. Første og fremst belyste forskerne, de metaboliske sykdommene samt fedme. Konklusjonen de kom frem til, var at det var det totale kaloriinntaket som var problemet. Ikke ølet. Med andre ord, det finnes ikke snev av bevis for at ølmagen kommer av øl. Heller tvert om, da de fleste andre drikker har betraktelig flere kalorier enn øl.
Moderat ølkonsums betydning for helsen
Den tredje og siste delen om ”Moderat ølkonsum betydning for helsen”, tok for seg den beskyttende effekten øl har mot hjerte og karsykdommer. Dr. Simona Costanzo, Universitetet Pozzilli, presenterte resultatene av en ny meta-analyse som viser en redusert risiko for hjerte-og karsykdommer ved moderat bruk av vin og øl. Mens undersøkelsen til Dr. Lina Badimon, Universitetet i Barcelona, viser ved dyreforsøk det samme som Dr. Simona Costanzo sine, men også at man får mindre skader samt en raskere restitusjon ved hjerteinfarkt.
Også professor Johannes Scherr fra TU München, hadde oppsiktsvekkende resultater å legge fram. Hans langtidsstudier av alkoholfritt øl, viser nemlig at øl og alkoholfritt øl har en betydelig anti-inflammatorisk og beskyttende effekt på luftveissykdommer. Noe som Scherr fører tilbake til polyfenoler som finnes i store mengder i øl og i alkoholfritt øl. Polyfenoler er plantesammensetninger som er like viktig for menneskers helse, som for eksempel vitaminer, hevder professor Johannes Scherr.
Kanskje regjeringen skulle sette ned prisen på øl for folkehelsen skyld. Og kanskje man skal ha øl på blå resept for de hjertesyke. Tror de da skal få et betraktelig bedre liv.
Kilde: Deutscher Brauer-Bund e.V.