Biff Wellington er festmat. Maten for de store anledningene. Det var også Gordon Ramsays signaturrett på hans menyer.

Det er mange som tror at retten er oppkalt etter Hertugen av Wellington, han med de engelske gummistøvlene, men det er den ikke. Retten er oppkalt etter hovedstaden på New Zealand hvor den også stammer i fra.

Beef Wellington er en klassisk rett hvor en indrefilet bakes inn i butterdeig. Jeg har smakt den i mange varianter, men denne varianten fant jeg på nettet for noen år siden og den er relativt enkel å lage.

Ingredienser til fire personer.
  • 1 stk okse- eller kalvindrefilet, den delen som er jevn i tykkelse
  • 6 skiver parmaskinke eller spansk skinke. Fenalår går også bra.
  • 150 g sopp, gjerne champignon
  • 4 pl butterdeig
  • 2 ss kastanje eller seks kokte kastanjer
  • 2 ss sennep
  • pepper, kvernet
  • 1 stk egg

lager biff wellingtonGrill eller stek indrefileten i olje på høy varme slik at den får stekeskorpe rundt hele.

Mens kjøttet ennå er varmt, pensler du på sennep.

Kjør sopp og kastanje sammen i en kjøkkenmikser til det nesten er helt glatt. Ha blandingen i en stekepanne. Stek til mesteparten av væsken er forsvunnet. Så er det bare å avkjøle.

Legg et stort stykke plastfolie på arbeidsbenken. Legg skinkeskivene delvis overlappene slik at du får et rektangulært stykke. Smør på soppblandingen. Dryss på pepper.

Legg indrefileten på soppblandingen. Nå skal du pakke indrefileten inn i skinke- og soppblandingen: Ta tak i plasten og løft den over kjøttet. Pakk dette så tett du klarer. Bruk endene av plasten og snurp til. Sett inn i kjøleskapet i 5-10 minutter.

Kjevle ut butterdeig til et stort rektangel, mindre enn en halv centimeter tykt. Legg ut et nytt stykke plastfolie. Legg den kjevlede butterdeigen på plasten.

Ta ut kjøttet fra kjøleskapet og fjerne for guds skyld plasten. Legg det på butterdeigen. Bruk samme teknikken som i tidligere og rull kjøttet inn i butterdeigen. Skjær bort overflødig butterdeig. Snurp godt sammen i endene.

Fjerne plasten forsiktig. Pensle med pisket egg. Om du vil, lager du mønster med baksiden av en kniv ved å raspe forsiktig i butterdeigen. Det ser jo profft ut da.

Ha godt med salt på under og over butterdeigen.

Forvarm ovnen til 240 grader og ha stekebrettet i ovnen slik at det blir veldig varmt.

Når kjøttet skal stekes, tar du det varme stekebrettet, dryss på litt salt og legg stykket på den varme platen. Pass på så du ikke brenner deg. Av erfaring gjør det forbasket vondt. Sett det inn i ovnen og senk temperaturen til 200 grader. La det steke i 35 minutter.

Dersom du vil ha full kontroll på temperaturen på kjøttet kan du stikke inn et steketermometer i kortenden. For at det skal være rosa må kjøttet ikke bli varmere enn 65 grader. I så fall må kjøttet ut av ovnen når det er cirka 60 grader da temperaturen vil fortsette å stige flere grader.

Vent uansett i sånn cirka 10-15 minutter før du skjærer opp og serverer.

Tilbehøret skal være som en dansk venn av meg sier, ”nemme kartofler stegt på panden med rosmarin”. Ellers gjerne sopp og rosenkåltilbehør. Kjapt å lage. Brun soppen i smør i et par minutter. Bland inn rosenkålbladene og la dem steke med. Tilsett persille, salt og pepper.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Jeg vil ha Argentinsk rødvin. Nemlig Weinert Malbec 2004. Passer glimrende sammen med denne retten.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.