Det er ikke noen større hemmelighet at jeg er svak for tyske bobler. Og da tenker jeg ikke på de store sektfabrikkene, men de unge nye produsentene som har kommet fram de siste årene.

Den siste tidene har flere av de beste sekthusene dukket opp på Vinmonopolet. Mest på grunn av at vinfirma  T&T Wine AS har begynt å importere sekt og tørr å satse på flere av de små og spennende husene.

En av de som jeg har falt for, er Sekthaus Griesel. Opprinnelig var Sekthaus Griesel en del av Hessischen Staatsweingüter. Men da staten solgte i 2013, begynte et helt nytt eventyr i de gamle vinkjellerne i Bensheim i den sydlige delen av Hessen.

Niko Brandners ide, var å bryte med den industrielle tyske sekten som er representert av Henkell og de andre store sekteriene og finne tilbake til «typiske tyske sekten.» Så etter å ha vært i lære hos Sektguruen Volker Raumland, kastet han seg ut på dypt vann, direkte fra vinskolen i Neustadt til sjef for Sekthaus Griesel og sin aller første årgang i 2013. Man kan kanskje ikke påstå at den aller første årgangen var en kjempesuksess, men med årgang 2014, hadde Sekthaus Griesel tatt sin plass blant de bedre Sekthusen i Tyskland.

Griesel Riesling  Brut 2015. Tyskland, Hessische Bergstrasse. Pris kr. 289,90  Poeng 88/100

Drua er som navnet sier, Riesling. Lys gyllen på farge, fine små bobler. Meget bra duft av eple, kvede, sitrus med et fint hint av pære på duften. Frisk og fruktig på smak med en bra. Her finner man både sitrus, epler og små hint av blomst. Nydelig. Bra balansert syre og sødme. Lang og god ettersmak. Selvfølgelig passer den som kos, men vil fungere bra sammen med lyst kjøtt eller fisk også. Meget bra kjøp.

Griesel Rosé Brut 2015. Tyskland, Hessische Bergstrasse. Pris kr. 289,90 Poeng 90/100

Laget på druene Pinot Noir 85%, Pinot Meunier 15%.  Lakserosa farge. Lett rosa skum og meget bra bobler. Duft av røde bær som bringebær, bitte litt varme krydder. Herlig.  Frisk og fruktig på smak med en meget fin fylde. Lever opp til duften med sine røde bær og små hint av krydder. Fin syre som er bra balansert mot en lett sødme. God tørr ettersmak som ender i en lett kryddertone. En ekte wow vin og som kan nytes varme, kalde og forblåste dager. Løp og kjøp.

Grisel kan oppleves på Tromsø Øl- og Vinfestival 4 mai. Og da vil det også bli holdt en gratis master class. Så følg med.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.