Det er bare noen uker til påsken og lam er en av tradisjonene. Egentlig er det litt ironisk, siden lam slaktes på høsten.

Mange tror at vi spiser lam i påsken for at det er en religiøs tradisjon. Men det er det ikke. Greit nok at Gud i 2. mosebok påla jødene å ofre lam før utvandringen fra Egypt og at tradisjonen skulle holdes ved lag i all evighet. Men her i Norge kom tradisjonen med påskelammet etter en massiv reklamekampanje da det fantes et enormt lager med lam og sau. Og det er vel egentlig helt ok, for lam er godt det. Mye bedre enn den gamle norske tradisjonen med blodpudding og salt sild.

 Hva drikker vi til påskelammet?

Hvilke vin er det som danser soldans sammen med lammekjøttet? Tradisjonelt så sier vi at vin med fatpreg går godt sammen med lammekjøtt. Så det vanligste valget er Bordeaux eller en Rioja. Og da aller helst vin som har fått lagre en periode. Vin som har mistet noe fruktighet og fått frem nyansene fra fatlagringen og modningen.

Snakker vi hvitvin, så foretrekker jeg enten Tyske eller Østeriske viner. Jeg vet at man egentlig anbefaler for eksempel viner som chenin blanc fra Loire eller fatlagret Sauvignon Blanc. Personlig liker jeg friskheten og til dels fedmen i riesling og veltiner. Vin som jeg synes går veldig bra sammen med lam og tilbehør.

Her er noen forslag:

Vi begynner med en fra Rioja og som virkelig gir valuta for pengene.

Faustino I Gran Reserva 2008 Spania, Rioja. Pris kr. 234,90 Poeng 91/100

Druene er Graciano 9%, Tempranillo 86%, Mazuelo 5%. Mørkerød farge. Veldig bra duft av mørke bær, eik og tørket frukt. Smaken er fyldig, rund med en fin friskhet. En balanse som er nesten perfekt. Fin tannin. Lever riktig bra opp til duften. God og lang ettersmak. En vin som passer til lam fra grillen eller en god lammegryte. Her er det masser av vin for pengene. Ekte løp og kjøp vin. Vil fortsette og utvikle seg de neste ti, femten årene.

Fra Bordeaux er jeg svak for:

Ch. Du Seuil 2015. Frankrike, Bordeaux, Graves. Pris kr. 240,10 Poeng 88/100

Her er det virkelig mye Bordeaux for pengene. Druene er Merlot 40%, Cabernet Sauvignon 60%. Flott bordeauxrød farge. En fin duft av solbær litt svisker og noe krydder med hint av tre. Smaken er frisk, fyldig og lever fint opp til duften. Veldig bra balanse. En elegant ettersmak. Går glimrende sammen med lam. En Bordeaux man bør løpe og kjøpe!!

Hvitvin.

Av Grüner Veltiner er det mye å velge blant. Men en av mine favoritter kommer fra Meinklang.


Meinklang Grüner Veltliner 2017. Østerrike, Niederösterreich, Kremstal. Pris kr. 149,90 Poeng 88/100

Fin lysgul farge. Lekker duft av moden frukt som epler og sitrus. Frisk og fyldig på smak. Fruktig med god frukt og noen kryddertoner. Meget bra balansert syre og sødme. Fin ettersmak. Jeg vet at man anbefaler denne vinen til lyst kjøtt men prøv den sammen med lammesteken og få en riktig bra opplevelse. Meget bra kjøp.

Battenfeld-Spanier Nieder-Flörsheim Frauenberg Riesling Trocken GG 2017. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr 390. Poeng 90/100

Gulgrønn farge. Herlig duft av petroleum, eple, sitrus og noe melon. Frisk og fruktig med en meget bra fylde på smak. Lever opp til duften med sine epler, sitrus og litt honning. Frisk og fin syre som balanseres av litt fruktsødme. Meget bra lengde på ettersmaken. Også en vin som fungerer med lyst kjøtt, men av også glimrende til lam. Og ikke minst fungerer den glimrende til lange samtaler etter middagen. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.