Første gangen jeg hørte ordet AJA, var på slutten av syttitallet. Det var det legendariske jazzrock bandet Steely Dans sjette album som het Aja.Med en solo av den fantastiske saksofonisten Wayne Shorter på tittelsporet Aja.

Jan-Tore Oskal.

Derfor da jeg hørte navnet i Aja i forbindelse med øl, trodde jeg det var ennå et øl oppkalt etter et legendarisk band og album. Men der tok jeg feil. Aja er nemlig et bryggeri fra Drammen som ble startet i 2014 av Bryggerimester Jan-Tore Oskal. Og de har overhode ikke noe med Steely Dan å gjøre. Bortsett fra samme kvaliteter da. Aja i denne sammenhengen kommer nemlig fra det samisk ordet kilde og logoen har tatt sin inspirasjon fra et solhjul som er funnet på en helleristning.

Belgisk bryggetradisjon

Til forskjell fra mange av de andre nye mikrobryggeriene, så er Aja inspirert av den belgiske bryggeritradisjonen og ikke den amerikanske. Noe man også erfarer av det ølet som de importerer. Ølet de selv brygger, er balanserte, harmoniske øl. Og en av mine absolutte favoritter fra Aja, er Aja Noaide Dark Saison.

Mørkebrun, nesten over i det svarte på fargen. Fint, lavt beige skum. God duft av sjokolade og malt. En bra kombinasjon. Smaken lever på lange veier opp til duften. Her er det både sjokolade og malt. Frisk og fyldig med en fint balansert sødme og bitterhet. Elegant ettersmak. Passer glimrende til sjokolade i alle former. Meget godt kjøp.

Runebommen på etiketten er en tromme som brakte noaiden i transe så han kunne se inn i fremtiden. På tross av at jeg ikke er noaid eller sjaman på godt norsk, spår jeg Aja en lysende fremtid i ølbyen Drammen.

 

 

 

Forrige artikkelSkål med Xanté.
Neste artikkelUkens Vin.
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.