Pét nat og perlende vin er populært for tiden. Men det er ikke en ny oppfinnelse. Den hadde bare gått i glemmeboken en stund.
Pét nat er visstnok en eldre måte enn for eksempel champagne, å lage musserende vin på. På fransk så kalles det methode ancest, eller på godt norsk, gamle måten. Men vanligvis kalles den pétillant naturel eller bare pét nat.
Kort forklart, er Pét nat en vin som er tappet på flaske før gjæringen er over. Så derfor følger det både sukker og levende gjær med. Inne i flaska spiser gjæren og resten av sukkeret og resultatet er bobler og smak.
De fleste pét nat-viner er hvite, men det finnes også oransje, rosa og røde versjoner. De bruser mindre og virker bløtere i munnen enn annen boblevin. Ufiltrerte versjoner med bunnfallet intakt har også mer stofflighet, nesten som en liten ruhet. Alkoholen er også et hakk lavere enn mange andre musserende viner.
Jeg har jaktet perlendevin som jeg synes passer årstiden. Og det var disse jeg satt igjen med.
Complémen’Terre
Complémen’Terre er prosjektet til ekteparet Marion Pescheux og Emmanuel “Manu” Landron. De holder til ca. 25 km. sør for Nantes, i Loire vest i Frankrike. Manu og Marion lager både viner under Loire-appelasjonen Muscadet Sévre et Maine, men har også en rekke mer atypiske cuvéer utenfor klassifikasjonen.
Manu og Marion er nærmest født og oppvokst blant vinrankene i Loire, men dro tidlig ut i verden for å skaffe seg erfaring. Etter avlagte vinstudier og langt utenlandsopphold med praksis på vingårder i New Zealand, Chile og Frankrike, bestemte paret seg for å vende tilbake til hjemtraktene og starte opp for seg selv.
Med litt drahjelp fra faren til Manu, muscadet-legenden Jo Landron, kom ekteparet i gang med sin egen vingård i 2013. De driver i dag ca. 8 hektar vinmarker, inkludert en rekke toppvinmarker i appelasjonen. Produksjonen er økologisk sertifisert og skjer etter biodynamiske prinsipper. Plukking og selektering av druer skjer for hånd. Vinene spontangjæres og er ikke tilsatt annet enn et minimum av svovel ved flasking.
Complémen’Terre Potion Mama Pétillant Naturel 2017. Frankrike, Loire, Muscadet de Sèvre-et-Maine. Pris kr. 245,- Poeng 90/100
Drua er Muscadet, (Melon de Bourgogne). Fargen er strågul med et lite grønt skjær. Fine perlende bobler. Lekker duft av sitrus, epler og bitte litt blomster. Frisk og fruktig på smak med en fin fylde. Lever riktig bra opp til duften med sine epler og frukt. Bra balansert syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. Herlig. En vin som passer glimrende til kos men kan også brukes til mager fisk. Meget bra kjøp.
Meinklang.
Navnet Meinklang betyr «min lyd», ”Min” i navnet symboliserer ifølge Michlits, en personlige vinstil- lyd eller klang og viser til harmoni med naturen. Og harmoni finnes det i alt som Werner Michlits tryller frem. Jeg smakte vinene til Werner Michlits første gangen for fem, seks år siden. Først elsket jeg dem og så ble jeg skeptisk. Rødvinene hans var jo så annerledes fra det jeg ellers smakte. Og så ble jeg ennå mer begeistret. For det harmoniske og det som jeg opplever som annerledes. Jo, det blir som regel veldig bra når trollmannen svinger tryllestaven.
Meinklang Foam rot PetNat 2017. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 255,- Poeng 88/100
Jeg kan vel si det først som sist, jeg har vært riktig skeptisk til PetNat. Men her måtte jeg kapitulere. Drua er Gamaret. Fin rød farge. Bitte små perlende bobler. Meget god og frisk duft av røde bær, hint av krydder? Smaken er fruktig med en god munnfølelse. Veldig bra balansert med en fin tannin. En riktig bra ettersmak. Kan brukes til lyst kjøtt, men aller best til kos. Meget bra kjøp.
Weingut Pflüger.
Dagens eier og vinmaker, Alexander Pflüger, tok over etter faren sin i 2010. Før dette hadde ikke denne vingården, som har vært i Pflüger-familiens eie i tre generasjoner, drevet med eksport. Alexander ville det anderledes, og startet umiddelbart jobben mot internasjonale eksportmarkeder. Nå eksporteres rundt 50 prosent av produksjonen, og Norge er det største eksportmarkedet, og står for 30 prosent av volumet. Weingut Pflüger la om til økologisk drift tidlig på 80-tallet, og ble sertifisert i 1989. I 2007 ble gården sertifisert biodynamisk. Alexander jobber utrettelig for å skape vinmarker med et rikt biomangfold, og det kryr av insektshoteller over alt.
Pflüger Ambrosia Perlwein 2017. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 219,90 Poeng 88/100
Druene er Blaufränkisch 90%, Merlot 10%. Nesten blårød farge. Fine små bobler. Duft av mørke bær, blomster og det lille jeg ikke klarer å definere. Smaken er frisk, fruktig og kremete. Virkelig bra balansert syre og sødme. En lang, tørr og god ettersmak. Passer best til kos og sladder med venner. Meget bra kjøp.
Camillo Donati
Camillo Donati holder til i Langhirano, 20 minutter sør for Parma i Emilia-Romagna, i Nord-Italia. Her kultiverer han 21 hektar med vinmark etter biodynamiske prinsipper. Alle vinene tappes på flaske uten filtrering og tilsettes deretter 7 prosent ugjæret søt malvasia. Vinene får derfor en naturlig annengangsgjæring på flaske, og bunnfall kan forekomme.
Gården ligger rundt 250 meter over havet, og de første vinmarkene ble plantet av Camillos bestefar Orlando i 1930. I starten sørget dette kun for nok vin til familiens eget forbruk. For mens de fleste i dag drikker vin for ren nytelse, var vin den gangen viktig for at man skulle få i seg næring, ettersom det ikke alltid fantes nok mat.
Orlandos sønn Antonio hjalp til med vingårdsarbeidet ved siden av revisorjobben sin, men etter at Orlando døde i 1964 har han drevet gården alene. I dag driver Antonios sønn Camillo gården sammen med sin kone Francesca og døtrene Camilla og Ginevra.
Camillo var lærling hos Francesco Brezza ved Tenuta Migliavacca i Casale Monferrato, som var blant de første som begynte å jobbe biodynamisk i Italia. I tillegg lærte han mye om vitikultur fra sin far og om vinifikasjon fra farens venn Ovidio.
Lokale druer
Camillos bestefar Orlando plantet en rekke ulike lokale druetyper, som opprinnelig ble vinifisert sammen (røde og hvite druer ble selvsagt holdt atskilt). I dag vinfiserer Camillo alle druene hver for seg. Orlando eksperimenterte også mye med hvilke jordsmonn de ulike druetypene trivdes best i. Hvilket er et arbeid Camillo har videreført når han i dag planter nye vinmarker.
Alt vinmarksarbeid gjøres for hånd, og i kjelleren jobber Camillo helt naturlig. Uten industrigjær, temperaturkontroll, syrejustering eller enzymer.
Camillo Donati Rosso della Bandita 2018. Italia, Emilia-Romagna, Emilia. Pris kr. 229,90 Poeng 87/100
Druene er Barbera 40%, Trebbiano 10%, Lambrusco 40%, Malvasia 10%. Fin rubinrød farge. Fine bobler. God duft av mørk frukt og røde bær. Hint av litt krydder. God fruktighet på smak, rund og bløt. Samme mørke frukt som i duften. Meget bra balansert. Frisk og god ettersmak. Passer best sammen med pasta med fisk. Meget bra kjøp.