Den siste tiden har jeg blitt litt svak for Syrah drua. Og det er kanskje derfor ukens vin er laget på Syrah.

Det var mange som trodde l at druene stammet fra byen Shiraz i Persia. Selv om jeg skulle ønske den hadde sitt utspring i 1001 natt, er drua en krysning mellom Mondeuse Blanc og Dureza og er en ekte franskmann fra Rhône.

Vi kaller den syrah i Europa, Sør-Amerika og USA. I Canada, Australia og Sør-Afrika kalles den Shiraz.

I Frankrike dyrkes den første og fremst i Rhône og i regionen Languedoc-Roussillon i Sør-Frankrike. I land utenfor Europa, er det først og fremst Australia som må nevnes.

Domaine du Colombier

Kjeller

Mot slutten av første verdenskrig ble Florent Viales oldeforeldre forpaktere på en liten gård i Mercurol i Tain-l’Hermitage. Der disponerte de rundt en hektar mark. Den har den vokst til rundt 16 hektar, alt beliggende i kommunene Tain-l’Hermitage og Mercurol. Florent lager i dag rød Hermitage fra 1,60 hektar, hvit Hermitage fra 0,20 hektar vinmark, hvit Crozes-Hermitage fra 1,40 hektar og rød Crozes-Hermitage fra 13 hektar med vinmark. Det brukes hovedsakelig gamle vinstokker av Syrah for produksjonen av de røde vinene, og Marsanne for de hvite vinene. Vinrankene er plantet tett. Nesten alt arbeid foregår manuelt. Siden arbeidet i vinmarken foregår på samme måte både for Crozes-Hermitage og Hermitage, lager Florent Viale en Crozes- Hermitage full av karakter og av meget høy kvalitet. Florent Viales er i det hele tatt en mester på å få Syrah-druen til å vise sin karakter i vinene. Det er kanskje derfor vinene hans vinner  priser i nasjonale og internasjonale konkurranser.

Colombier Crozes Hermitage 2017. Frankrike, Rhône Nord, Crozes Hermitage. Pris kr. 234,90 Poeng 89/100

Det er kanskje ikke nødvendig å fortelle at denne vinen er laget på 100% Syrah. Og vinen er en meget bra representant for en vin laget på Syrah. Fargen er tett på blårød. Den har en meget bra duft av mørk frukt, skogsbær og med et fint hint av lakris og fat. Smaken er frisk og fruktig med en meget god fylde. Lever på lang vei opp til duften med sin mørke frukt og små hint av urter og fat. En meget bra balansert syre og sødme. En lang og god ettersmak. Her er det bare å si, kom med biffen eller hvorfor ikke elgsteken? Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.