Min foreldregenerasjon drakk pjolter. Denne gåtefulle drikken som knapt nok finnes lenger.

I følge Wikipedia er en pjolter en blandingsdrikk bestående av whisky eller cognac sammen med soda eller selters. En kongepjolter var en pjolter med nesten ikke noe selters i. En annen variant av Kongepjolter var en blanding av cognac og champagne. Mens “fattigmanns kongepjolter” var Eau de Vie og Golden Power…..

Hvor ordet pjolter kommer fra, er usikkert. Den teorien jeg liker best, er at ordet kommer fra en tjenstvillig kelner ved navn P. J. Holter på Grand Hotell i Kristiania på 1870- eller 1880-årene. I tidligere nevnte Wikipedia artikkel, nevnes det at det kan være en sammenheng med verb som pjoltre eller pjaltre, som betyr å bylte eller blande sammen. Greit nok at man blander sammen, men det blir ikke helt det samme som P.J Holter.

Fotograf Mats Dreyer

Kongepjolter og andre godsaker.

Den tradisjonelle Konepjolteren består av et par centiliter cognac og resten champagne. Noen bytter ut cognacen med akevitt, som også fungerer glimrende. En annen variant som fungerer virkelig bra, er Cognac- og Champagnecocktail med smak av Jul.

Cognac- og Champagnecocktail med smak av Jul

2 cl eplesirup (se oppskrift lenger ned)
4 cl god Cognac, Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO
6 cl Champagne eller andre bobler (pass på at den ikke er for søt)
Ha eplesirup og Cognac i et Champagneglass. Topp med Champagne like før servering. Tips: Skjær gjerne et eple i tynne skiver som du setter på kanten av glasset som pynt!

Eplesirup:

2 syrlige epler (feks Gravenstein), i grove biter
4 ss brunt sukker
3 dl vann
1 vaniljestang
1 ts hele grønne kardemommekjerner
2 hele stjerneanis
1 ts nellikspiker

Ha alt i en kjele og kok til sukkeret er løst opp og laken begynner å bli til sirup. Husk at sirupen tykner enda mer når den blir kald. Sil og avkjøl. Denne kan du lage opp og ha stående, så har du basen klar til drinker i helger fremover…

Om du vil ha en «dagen derpå» drink, er det Bismarck-cocktail som gjelder. Da blander man femti/femti champagne og stout beer. Om det hjelpe mot fyllesjuke? Overhode ikke.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.