Jeg har aldri forstått hysterien rundt sprø svor på ribba. Egentlig er det jo veldig enkelt. Og ennå enklere er det i disse dager da internettet flommer over av ”sprøsvor oppskrifter”.
Som den enkle sjelen jeg er, så liker jeg å bruke øl istedenfor vann. Men, er du skeptisk til å bruke øl, så går det helt greit med vann også.
Ingredienser
- 4 kilo ribbe i ett stykke med svor og ben.
- 50 gram grovkvernet svartpepper
- 50 gram fingersalt
- 1 flaske hveteøl (0,33L)
- 1 flaske bayer (0,33L)
- 5 gulrøtter
- 4 kinesiske hvitløk (de som har ett helt fedd per hvitløk)
- 2-3 kvister timian
- 2-3 ss Soyasaus
Begynn gjerne et par dager før med å skjære små ruter i svoren. Bruk gjerne en tapetkniv. Jo mindre rutene er, jo sprøere blir svora. Så gnir du inn hele moroa med salt og pepper og lar det hele stå en dag eller to. I mellomtiden kan du jo handle julegaver, smake til snapsen eller gå på jobb. Det er mange alternativer. Men, når det har gått en dag eller to, så er det på tide å legge ribba i en ovnspanne med svorsiden ned.
Hell 1 dl kaldt vann og en flaske hveteøl i pannen og tilsett grovhakket løk, 4 fedd hvitløk, grovhakket gulrot og timian, stek slik i ca en time på 180 grader. Men følg nøye med på denne prosessen. Blir moroa for stekt, så ha folie over. Etter en time, tar du ut ribba, snur den med svoren opp. Legg en asjett under det laveste partiet på ribba slik at ribbefettet renner ned i ovnspanna. Om panna virker tørr, så hell på lite mer vann, øs sjyen over svoren og stek ytterligere en time. Siste halvtimen øker man temperaturen til 230 grader grill og øs sjy over ribben og pensle ribba med bayerøl hvert femte minutt. Etterfyll med vann hvis det begynner å bli tørt i pannen. Hvis ikke svoren blir sprø av seg selv kan du sette panna høyere i ovnen mot slutten av steketiden og øke temperaturen til 250 °C. Følg nøye med så du ikke brenner svoren.
Når ribba er ferdig, sil vekk sjyen og jevn den med litt mel. Soyasaus er en utrolig bra smaksforsterker. Smak til med salt og pepper.
Godt Drikkes drikkeforslag.
Her er det øl og akevitt som gjelder. Jeg fortrekker juleøl, men et bayerøl fungerer også glimrende.