Adventstider er mer enn ribbe, pinnekjøtt og andre tunge retter. For meg er adventstiden også suppetid.

Jeg elsker rotfruktsuppe. Dels er de enkle å lage og dels er det en ”man tager vad man haver” suppe. Første gangen jeg smake rotfruktsuppe, i all fall som jeg husker, var i DDR. Noen måneder før muren falt i Berlin, var jeg på et kort besøk i Øst-Berlin før jeg reiste til Rostock og straks etter ble utvist av DDR. Det var visst ikke helt akseptabelt å skrive om demonstrasjonene i byen den gang. Men, det var Øst-Berlin som ga meg et av mange matminner for livet. Som den snobben jeg var, så gikk fotografen og jeg på en av Øst-Berlins bedre restauranter i Nicolai kvartalet. Og jeg ville ha vinbergsniler. Noe som ikke fantes, men potetsuppe kunne jeg få. Jeg rynket på nesen og… fikk en av mine beste forretter noen sinne. Siden den gangen har jeg utviklet min variant av suppen i mange forskjellige retninger. Beroende på hva man har av rotfrukt.

Her er ett forslag. Nå skal det sies at et av mine store problemer med denne suppen, er at det blir så utrolig mye. Men, den går helt greit å fryse.

  • 1 kg poteter
  • 1 kg gulrot
  • 1 liten persillerot
  • ½ kålrot
  • 3 små gule løk
  • 1 fed hvitløk
  • Litt matfløte.
  • Kjøttkraft. Helt greit med Maggi buljongterning
  • Salt og pepper
  • Provencalkrydder

Her er det egentlig fritt frem å bruke hvilke rotfrukter man vil, bare de passer sammen i smak. Begynn med å skrelle og rense alle rotfruktene og skjær dem i små biter. Ha de i en gryte og hell over kjøttkraft til rotfruktene er dekket. Kok rotfruktene møre. Hakk hvitløken og ha den gryta de siste sju, åtte minuttene som rotfrukten og løken koker. Om du har en passerstav, er det nå du skal ta den frem. Passer alt du har i gryta. Smak til med krydder og fløte til suppa har en riktig konsistens og smak. Serveres sammen med brød og krutonger. Nevnte jeg at det er veldig godt å ha en liten dash musserende vin i suppa? Hell den nå for all del i suppa når den er øst opp i skålen og ikke i gryta.

Godt Drikkes drikkeforslag.

Jeg liker tørr, musserende vin til. Også en tørr riesling passer bra til suppa. Om jeg drikker øl, så er det lagerøl eller en kristall witbier som gjelder.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.