Godt drikke til julematen.

0

Det finnes de som ikke er særlig begeistret for juleøl til julematen. Og da det finnes det en rekke alternativ. Både vin og øl.

Den vanligste julemiddagen i Norge, er ribbe. Selv om pinnekjøtt blir mer og mer vanlig på de norske julebordene.

Ribbe.

Ribbe er et lyst kjøtt. Men temmelig fett. Så derfor behøver vi et vin som kan danse sammen med både fett, ribbe og tilbehør. Og da må det ha frisk syre, slik at de renser opp i fettet Det uansett om du vil ha et rødt eller hvitvin. Om vi ser på hvitvin først, som jeg mener passer best sammen med ribbe, så er det en tørr riesling som passer best. Den har friskheten, men også sødmen for å balansere sursøtt tilbehør, som surkål, rødkål, epler og svisker. Også tørr, musserende vin passer sammen med ribba.

Wittmann Riesling Trocken 2013 fra en av verdens beste produsenter er et billig og bra alternativ.

Om vi ser på rødvinen, så er det samme betingelser som hvitvinen som gjelder. Den må være frisk og gjerne ha en del garvestoffer. Chianti og andre sangiovese viner fra Toscana fungerer veldig bra. Jeg vil nok nyte middagen sammen med Nipozzano Vecchie Viti Chianti Rúfina Riserva 2011. Ikke for dyr men har friskheten til å balansere ribbe og tilbehør. Øl er det vanligste tilbehøret på norske julebord. Men, det er ikke alle som er så begeistret for mørkt og søtt juleøl til ribba. Et alternativ er å drikke en filtrert IPA sammen med ribba og akevitten. Og hvorfor jeg foreslår en filtrert IPA, er for at de færreste er vant til ufiltrert øl og det er ikke akkurat julaften man skal lære seg å like det.

Et par helt ok alternativ, er både Mack og Hansa sine IPA.

Torello-Brut-Special-Edition-209x300Pinnekjøtt.

Det er flere og flere som helst vil ha vin til pinnekjøttet. Klassikeren til pinnekjøtt er jo riesling. Og der finnes det en rekke gode alternativer, men jeg faller ned på overnevnte fra Wittmann. Nemlig Wittmann Riesling Trocken 2013. Ellers kan jeg tenkte meg musserende vin til pinnekjøttet. Uansett om det er røkt eller ikke. Personlig er jeg begeistret for Torelló Special Editon Reserva Brut 2010 og denne danser samba eller rundt juletreet sammen med pinnekjøttet. Om man insisterer på champagne til jul, så er Boizel Brut Réserve et helt greit alternativ. Jeg er et litt mer usikker på rødvin til pinnekjøtt og har ikke funnet noe alternativ som er hundre prosent. Det eneste jeg kan si, er at det må være en vin uten for mye tanniner.

Om vi ser på øl og som ikke skal være juleøl, går IPA glimrende sammen med pinnekjøttet. Og her vil jeg anbefale både Mack IPA sin polvariant og Hansa IPA butikkvariant.

Lutefisk.

mack ipa 6Dette er retten som ingen er likegyldig til. Enten elsker man den, eller man hater den. Men smaken er relativt mild og nøytral og ikke det som byr på det største problemet om man skal velge vin. Problemet er alle de forskjellige tilbehør, med smak og konsistens som peker i alle himmelretninger som skaper frustrasjon. Derfor finnes det ikke en vin som man kan si er det perfekte alternativet. Så derfor ser vi på det som er det vanligste tilbehøret, nemlig ertepuré, sennep og enten ribbefett eller bacon. Lettest er det å foreslå musserende vin. Cavaen, Torelló Special Editon Reserva Brut 2010, som nå er anbefalt et flertall ganger, går helt fint sammen med lutefisken. Også Wachau Riesling Smaragd Achleiten 2012 fra Østerriket fungerer utmerket sammen med fisken.

I Norge er det tradisjon for rødvin til torsk. Og rødvin kan fungere bra sammen med lutefisk også. Roagna Dolcetto d’Alba 2012 er en som kan funger utmerket sammen med fisken.

Ser vi på øl, så kan du velge din favoritt pils, men et bayerøl fungerer også fantastisk sammen med fisken.

Rakfisk.

pascal-doquet-blanc-de-blancs-premier-cru-extra-brut-champagne-france-10347438Tradisjonen i Norge er å drikke øl og akevitt til rakfisk. Til en fisk som er mild i smaken, så går det greit med blonde, hveteøl eller hvorfor ikke bare en pils? Til en mer moden fisk, så er mørkere øl bedre. Som juleøl, bokkøl eller porter. Men, om man vil ha vin til rakfisken? Riesling. En tysk eller Østerriksk riesling. Helt tilbake til 1400 tallet finnes det dokumentasjon på at vi brukte riesling til rakfisk. Og da helst en med ekstra mye friskhet og fruktighet for å stå til maten. Rakfisk er nemlig både salt, fet og har mye smak. Og det er der de tyske og østerriksk rieslingen kommer inn i bildet for de mange av dem har en bra restsødme. Og det har en ”god” effekt på saltsmaken. En riesling som er utmerket til rakfisk er Forstreiter Donau Riesling 2012, Østerrike, Kremstal. Ellers går Champagne alltid fint sammen med rakfisk. Pascal Doquet Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut var en morsom opplevelse sammen med fisken

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.