I min ungdom, satt vi lørdag formiddag på avholdskafeen og så folk gå over Stortorget til vinmonopolet og komme tilbake med grå fjoseposer med innehold.

NynorskRaudvin_cowSom regel var det ”Norsk Rødvin.”  En vin med veldig varierende kvalitet, fra det dårlige til veldig bra. Hvor den norske rødvinen ble av, vet jeg ikke. Men, nå har det dukket opp i en ny variant. Nynorsk Raudvin, som kom i november sist år, og nå kommer søren meg broren også. Nynorsk Kvitvin.  Jeg vet ikke om vinen lyder som Ivar Aasen når man drar ut korken, da jeg ennå ikke har smakt den.

Men, i følge Arne Hjeltnes, så kan nynorskfolket nå ta seg et  glass med nynorsk vin som visstnok er stort både for god vin og godt språk. Diktene til Arne Hjeltnes, preger forøvrig baksideetiketten på hvitvinen.

Vinfirma Excellar, vil i forbindelse med lanseringen av Nynorsk Kvitvin, dele ut en pris på femtitusen kroner.

– Vi ynskjer å gje merksemd til gode norske matvaretradisjonar og gjere nordmenn stolte av sin nasjonale matkultur. Det blir produsert nydelege råvarer over heile Noreg, men ikkje alle veit kva for moglegheiter som fins og kva slags kvalitet norske råvarer og norsk mat kan ha, sier Geir Eikeland, gründer av Excellar.

Prisen vil gå til en person eller virksomhet som har medvirket til å heve kvaliteten på norsk mat.Nynorsk flaskebilde, front&bakside, hvit flaske

I tillegg til Eikeland, består juryen av blant annet Arne Hjeltnes og kokken Tom Victor Gausdal.

Nynorsk Kvitvin er en vin fra Bordeaux mens Nynorsk Raudvin, er en vin fra Côtes du Rhône i Frankrike.

Og så gjennstår det bare å se, om det nynorske slår like godt an som Norsk Rødvin gjorde i min grønne ungdom.

Kilde: pressemelding. Foto: Excellar.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.