Sommer er ikke bare sol. Av og til kommer det litt regn også. Og da er det ikke hyggelig å sitte ute og se regnet tynne ut vinen i glasset. Derfor, denne gangen både røde og hvite viner.

Premissene for å komme med som mine sommerfavoritter, er at vinen koster under 200 kroner.

Av hvite sommerviner, vil jeg begynne med en tysker. Nærmere bestemt Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett 2011.  Varenr. 157901. Prisen er nesten sjokkerende lav, iallfall etter norske forhold. 130 kroner. Vinmarkene Steinberg går for å være noen av verdens beste. Og det bærer vinen også preg av. Fargen er flott strågul. Duften er elegant med en nydelig duft av frukt og vinkjeller. Smaken er en klassisk Rheingau riesling, med en fin fedme i glasset, en nydelig smak av frukt og en fantastisk balansert syre og sødme. En lang, behagelig ettersmak. Denne vinen, er sommerens sekser for meg. Jeg bruker den veldig gjerne til alle former for sjømat med kremete sauser. Den er også fantastisk til blåskimmelost, eller hvorfor ikke en Tilsiter?

9818401En annen virkelig godsak, er fra Frankrike. Nærmere bestemt fra frankrikets hage, Loire. Terres de l’Aumonier Sauvignon 2011 er en av de som man så absolutt skal prøve. Varenr. 9818401 og koster 125 kroner. Loire er et av de vakreste landskapene i verden. Og, for å være litt patetisk, det har produsenten Sophie & Thierry Chardon virkelig fått frem i denne vinen.  Fargen er nydelig gul, med en aromatisk duft som fyller rommet med frukt og druer. Vinen er en veldig god representant for Sauvignon Blanc, med mye frukt i smaken og elegante syre. En flott ettersmak. Dette er en mer typisk drikke vin, men, jeg har brukt den til fisk og skalldyr. Rent faktisk er den en et godt alternativ til de dyrere vinene fra Sancerre.

Hva er en sommer uten Chardonnay? Catena Chardonnay 2011 er en argentiner. Varenr. 4610301 og den koster små 150 kroner. Grunnen til at jeg smakte den første gangen, var på grunn av produsenten Catena Zapata. Jeg fikk assosiasjoner til barndommens westernfilmer med mexicanske revolusjonære som het Zapata.

Catena Chardonnay 2011 er en flott vin fra Mendoza i Argentina.  Fargen er gullgul med en fruktig eikepreget duft. Sletts ikke en ubehagelig sådan. Smaken er typisk Chardonnay, med en fin fet opplevelse i glasset, en god frukt og en behagelig smak av fatet som fortsetter ut i ettersmaken.

Jeg kan forestille meg denne sammen med stekt torskefilet eller hvorfor ikke røkt skinke?

Rødvin hører med til en regnfull sommerkveld med venner og gode diskusjoner. Uansett om man er i byen eller på landet. image_1736557_full

Jeg vil starte i det vakre Loire igjen. Og begynne med en drue som jeg synes er altfor undervurdert, Gamay. Egentlig er det vel en drue som forbindes med Beaujolais, men Clos Roche Blanche Cuvée Gamay 2011 er en meget god representant for Loire, Touraine. Varenr, er 5142501 og den koster 140,-

Fargen er klar, rød. Duften er litt som skogsblomster og bær. Smaken er frisk, med bær, fin syre og en lang, god ettersmak. Jeg vil bruke den til lyst kjøtt og fisk. Gjerne torsk. Ellers passer den ypperlig til gamle Fred Åkerstøm viser.

Neste i rekken med gode røde sommervin, er Te Mata Woodthorpe Syrah 2011 fra New Zealand, Hawke’s Bay. Varenr. 9292901 til 160 kroner.

Dette er vinen til grillen. Uansett om man brenner kjøttet eller ikke. For uansett at fargen er fortsatt ung, dypt rød. Bærer den grillmat veldig bra. Duften er fin, litt ung, men nydelig bær og skog. Jeg har dessverre ikke et annet ord for å forklare duften. Saken er rund i starten, med en fin sødme. En veldig behagelig syre og en anelse fat mot slutten. God ettersmak. Klarer man ikke å løse verdens problemene samme med grilla koteletter og denne vinen… ja, da er alt håp ute. images

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.