Sesong-øl skaper til tider debatt i avisspaltene. Beste juleøl, beste påskeøl og nå, beste sommerøl. Noen er enige med øl-panelene, andre er rasende at ikke akkurat deres øl og smak ikke er på topp.

I Norge, er øl følelser. Og det i mye større grad enn hva vin noen sinne kommer til å bli. Det er så mye som spiller inn. Hvor kommer ølet fra, hvilket øl er det man drakk i sin første ungdom og hva var den første positive opplevelsen man hadde  med øl.

De øl som er prøvesmakt her, er slettes ikke all øl fra Norges land, men, kun de jeg kunne få fatt på. Og av disse, tar jeg kun med de jeg synes er verdt å drikke.

Klassisk sommerøl, er av pilsnertypen. Selv om det de siste årene har kommet både blond, wit og hveteøl også.

anker

Første ute som er verdt å ha på bordet, er det nye sommerølet til Aass.  Ankerpils kommer på 33cl boks, koster ca 23 kroner. Duften er humle, selvfølgelig og en flott gullgyllen farge. Flott skum og en balansert, flott maltsmak. Om du ikke har båt og anker, så betyr det absolutt ingen ting. Dette er årets sommerøl.

Mack sitt sommerøl, er et lett, forfriskende øl. Flott gylden farge, godt skum og en god duft av humle. Ølet har en bra balansert maltsmak. Det negative er at smaken er litt kort. Uansett, en øl til både plenklipping og sommer. Om det blir sommer i nord.

I år, så kommer vi ikke utenom Grans Utepils. En 50 cl boks til 24 kroner på Rema. Som de andre, har den en flott gyllen farge. Bra skum og en helt ok duft av humle og sitrus. Ølet er noe for den tørste en varm sommerdag. Men, smaken er etter mitt syn, for kort.

Pilsner som jeg vil styre utenom denne sommeren, er Grans ”Evig Sommer”, samt Ringnes ”Sommerøl.” Begge var en stor skuffelse.

Av annet øl som er verdt å bruke som sommerøl, er jeg nødt til å ta med et Drammen bryggeri til. Haandbryggeriets Blondie. Ølet har et flott skum, en nydelig fruktig duft. Smaken har en god bitterhet og jeg mener dette er en verdig sommerrepresentant.

Ægir Witbier kommer man ikke utenom en sommerkveld. Ølet har en bra skum, en fruktig nydelig duft. Det har også en fin fruktigHB-D2-mikro_l-_gir-_175602g smak med en god hint av malt. Kanskje ikke et øl jeg vil bruke som tørsteslukker, men en ettertenksom øl en send sommerkveld.

Om det er en øl som mangler her? Ja, selvfølgelig. Men, har du flere forslag, så legg de til.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.