Spanske viner har endret karakter. Og det på tross av at det er vindrua Tempranillo som brukes.

Til langt opp på 1990 tallet, så kunne man oppleve at spanske viner, og da i særdeleshet vin fra Rioja, smakte mere eik enn vin. Så snudde trenden og det ble slutt på amerikanske eikefat og inn kom de franske og vinene ble lagret i kortere tid, noe som ga ferske og fruktige viner. Og hele tiden med den samme druesorten.  Tempranillo.

Tempranillo er utbredt over hele Spania og kalles ofte for Spanias svar på Cabernet Sauvignon. Viner av Tempranillo varierer i stil fra unge og fruktige med bærpreg til fatlagrede og utviklede med tydeligere krydder-, tobakk- og læraromaer. Vinene er relativt friske med alt fra snerpende til bløt munnfølelse.

De ferske og fruktige vinene smaker ofte av kirsebær, mørke bær, urter og blomster. De er middels fyldige, friske og med god snerp. Tradisjonell reserva og gran reserva lagres på fat og flaske før salg. Da får vinene mer krydret aroma og preg av tørket frukt, vanilje, nøtter og lær i tillegg til røde eller mørke bær. De virker litt fyldigere og snerper ofte mindre enn de unge, men er fortsatt friske.

Noen spanske viner som bør smakes.

Matsu El Recio 2016. Spania, Toro. Pris kr. 203,80 Poeng 90/100

Vinen er laget på Tempranillo. Fargen er vakkert mørkerød. Duften er klassisk med solbær, pepper og hint av fat. En virkelig lekker duft. Fløyelsmjuk og fyldig på smak. Nydelig frukt og bær. Bra syre og tannin samt en ettersmak som er helt fantastisk. En vin som vil passe glimrende til de fleste litt tyngre kjøttretter og samtalene ved et middagsbord med venner. Et ekte løp og kjøp vin!!

Faustino Icon Edition Reserva Especial 2014. Spania, Rioja, Rioja Alta. Pris kr. 329,90 Poeng 92/100

Faustino Icon Edition Reserva Espesial er en blanding av 95% Tempranillo og 5% Graciano. En flott mørk rubinrød farge. Riktig god duft av moden frukt, krydder og elegant hint av eikefat. Med andre ord, en ekte «snuse» vin. Smaken er frisk og fyldig med en riktig god munnfølelse. Lever fint opp til duften. God balanse med en god tannin. Nydelig ettersmak. Passer bra til storvilt. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.