Cava, spansk musserende vin.

Egentlig betyr Cava kjeller og er sletts ikke spansk men katalansk. Den meste cavaen blir da også produsert i Katalonia. Den eneste musserende vinen som får kalles Cava, er den som har Denominación de Origen (DO) status. Og den skal produseres på champenoise traditional method. Etter at EU kom på banen, så heter det nå bare méthode traditionelle.   Ellers kalles den ”sparkling wine.”

I dag så er det åtte regioner som får produsere Cava. Foruten om Katalonia, er det blant annet Navarra, Rioja, Baskerland og Valencia.

GloriaObject-10111På en måte synes jeg det er litt feil å sammenligne cava med champagne. Først og fremst for de produseres på vidt forskjellige druer, men også for at de produseres i to forskjellige klima. Det eneste de egentlig har felles, er produksjonsmetoden.

Freixenet er med 80 millioner flasker Spanias desidert største produsent av musserende vin. På Vinmonopolet finnes det et tjuetall forskjellige Cava fra Freixenet. Den mest kjente er vel Freixenet Cordon Negro, Seco som koster 108 kroner.  Men, skal man smake en Cava fra Freixenet, vil jeg heller anbefale Freixenet Brut Nature 2010. En knusktørr utgave. Brut Nature har modnet mellom 3 og 4 år på bunnfallet og er dermed mer kompleks i aromaene enn den vanlige brut’en. Syrene er imidlertid litt skarp. Men prøv den til reker med aioli eller dampet hvit fisk med smørsaus og du får en fantastisk opplevelse. Prisen for denne opplevelsen er 119 kroner.

En annen Cava som passer 17.mai som fot i hose, er Pere Ventura Brut Reserva til 133 kroner. Jeg liker den svakt strågule fargen med et lite grønnskjær. Den fruktige duften med en anelse sitrus er så absolutt nydelig. Smaken er fruktig , den har en god syre og brukbar lengde. Akkurat der, synes nok jeg at den skulle være litt lenger. Jeg vil hevde at vinene er halvtørr, men er den brut, så er den vel det da.

Sekt.

Det var min venn Gerhard Gietz som introduserte meg for sekt. Det vil si, jeg hadde drukket sekt før. Men det var Gerhard som forklarte musikken i den da jeg fikk smake den aller første sekten han hadde produsert på sin gård. Den var vel ikke helt vellykket, men gleden han viste, gjorde vinen nest inntil genial. Vi satt nesten hele natten på hans kjøkken, spilte gregoriansk kormusikk og Van Morrison om hverandre, diskuterte smaker i vin, sekt i særdeleshet og jesuittenes innflytelse på vindyrkingen i Rheingau. Det siste sa vel ikke jeg så mye om, men jeg bidro med mange nikk og hmm. Og vi drakk alt for mange flasker av hans første sekt.kloster-eberbach-rheingau-riesling-sekt-ba-trocken-465859_p

Den første sekten jeg vil foreslå, er derfor fra Rheingau. Kloster Eberbach Riesling Sekt Brut 2011 til 179 kroner. Fargen er lyst strågul. Den har små, perlende bobler . Duften er fruktig og en anelse sommereng en solskinnsdag. Smaken bærer preg av duften med sin fruktighet, men også en hint av sitrus. Syra er vel balansert mot sødme. Kunne ønske meg en lenger ettersmak.

En med en lenger ettersmak, er Graf Cuvée Blanc Sekt fra Pfalz. Den er laget på weißburgunder.  Fargen er lys strågul med et svakt grønt skjær. Duften er litt blomsterig? Har ikke et bedre ord for den duften og jeg nekter å bruke noe fantasifullt. Samt en fin frukt duft. Smaken er frisk, en anelse eple og sitrus. Som sagt, en lang fin ettersmak. Om jeg skulle kaste terninger, så ville den nok få en veldig god fire.

Så, nå er det nok bobler til 17. Mai og jeg fortjener en øl.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.