May Retzstadter Langenberg Silvaner 2017 med den undervurderte drua

Drua Silvaner er på mange måter en kraftig undervurdert drue. Kanskje først og fremst for at den ble brukt i den helt forferdelige vinen Liebfraumilch.

Drua har en lang historie. Den kom til Tyskland på 1600 tallet og første gangen man helt bevisst plantet Silvaner, var 10 april 1659 i Castell i Unter Franken. Det ble først riktig fart på sakene i 1665 da abbeden på Kloster Ebrach besluttet at drua skulle plantes på Würzburg Stein i Franken. I begynnelsen kalte man drua «østerrikeren» da de mente at det var derfra den kom og helt opp til våre dager har man trodd det var en villdrue på grunn av navnet. Silvaner stammer nemlig fra ordet silvus som betyr skog. I virkeligheten er drua en mutasjon mellom Traminer og Österreichisch-Weiß.

En gang i tiden var Silvaner Tysklands viktigste drue og langt mer populær en Riesling. Fram til 1970 tallet var 30% av de tyske vinmarkene beplantet med Silvaner, men siden det har antall vinmarker med drua falt kraftig. Helt ned til 7%.

Renessanse.

De siste årene har den igjen begynt å få en renessanse, da først og fremst gjennom de organiske og økologiske vinbøndene som bruker den flittig.  Selv om drua er lett å dyrke, så er den desto vanskeligere i kjelleren. Men de vinbøndene som lykkes, ja de får frem noe av det beste som finnes av tysk hvitvin. Ofte lette, elegante viner som er en nytelse.

May Retzstadter Langenberg Silvaner 2017. Tyskland, Franken. Pris kr. 248,90 Poeng 88/100

Drua er Silvaner. Fin lys gul farge med et grønt skjær. Duften har masser av sitrus, grønne epler og en anelse pære. Smaken er frisk, fruktig med en veldig bra fylde. Fin syre og sødme. En lang, tørr og fruktig ettersmak. Passer bra sammen med fisk og salater. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.