Allerede under romer tiden, bodde det mennesker som dyrket vin på Maximin Grünhaus i Mosel.
Selv i dag finner man romerske fliser i grunnmuren på herregården og keramikkskår samt tak og veggfliser bekrefter at det sto en «Villa Rustica» der dagens slott ligger i dag. At de produserte vin, viser funn av amforaer samt diverse redskaper til vinproduksjon i markene rundt slottet.
Keiser Otto I, etterfølger til Karl den Store, bekreftet en gave som ble gitt på 700-tallet av kongen av Franken Dagobert I til Benediktinerklosteret St. Maximin i Trier. Disse dokumentene forsvant sammen med Napoleon og oppbevares i dag i det franske nasjonalbiblioteket i Paris
Verdslig eier.
Men, det kom jo en god ting ut av Napoleons besøk. Ikke at klostret og området var under fransk administrasjon frem til 1810, men sekulariseringen under Napoleon førte til den første sekulære eieren, Friedrich Freiherrn von Handel. Førti år senere ga han over til barnebarnet Friedrich Freiherr von Solemacher som solgte moroa til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg. Og det var en positiv sak for hele Mosel.
Han investert i en rekke teknologiske nyvinninger og ganske hurtig ble Maximin Grünhaus en av de mest morderne vingårdene i Tyskland og Europa. Han fikk vannkraft fra Ruwer som genererte strøm til virksomhetene og husene i omgivelsen. (Visst nok skal landsbyene rundt Maximin Grünhaus være nummer to i verden som fikk elektrisitet etter Hammerfest) Strømmen ble ikke bare brukt til lyst, men også til å drive hydrauliske presser til vinkjelleren.
Men lykken vokser ikke alltid inn i himmelen.
Men lykken vokser ikke alltid inn i himmelen. von Stumms eneste sønn døde tidlig i en ulykke og derfor,fikk datteren Ida virksomheten som en «morgengave» på dagen for hennes bryllup med den senere generalløytnant Conrad von Schubert. I dag er det 6. gennerasjon som drifter slottet. Nemlig Maximin von Schubert og fortsatt blir det produsert noen helt fantastiske viner på Maximin Grünhaus.
Maximin Grünhaus Riesling Alte Reben 2017. Tyskland, Mosel. Pris kr. 249,90 Poeng 93/100
Drua er Riesling. En fin gulgrønn farge. Sexy duft av epler, sitrus og med hint av vinbergsfersken og urter. Smaken er frisk, fruktig med en fin smak av epler. Meget fin fylde som balanseres av perfekt syre. Lang og god ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt eller spekemat. Noe av det beste jeg har smakt fra Mosel.