Mack er 140 år i år. Den 29. April 1877 overtok Ludwig Mack tomta hvor Mack bryggeri holder til og startet byggingen av verdens nordligste bryggeri. Allerede sensommeren 1877 sto bryggeriet ferdig og tidlig 1878 ble Potøl lansert som det aller første ølet.

-Det virker klart at Ludwig Mack lenge hadde planlagt og forberedt seg til etableringen av bryggeriet, og han jobbet utrettelig med å bygge opp bedriften i årene som kom, forteller markedssjef Cathrine Giæver.

I dag, 140 år senere, eies fremdeles Mack av etterkommerne etter Ludwig Mack. Macks Ølbryggeri er Norges fjerde største bryggeri og en av Nord-Norges sterkeste merkevarer.

-I anledning jubileet har vi redesignet «Mack 1877», sier Giæver. Ølet ble første gang lansert til 135-årsjubileet i 2012. -Mack 1877 ble så populært at vi fikk klar beskjed fra kundene om å ikke ta det ut av sortimentet da jubileumsåret var omme, som var den opprinnelige planen, forteller markedssjefen.

Pilsen – den ubestridte ener blant øl

Bryggerimester Rune Andreassen beskriver ølet som en tsjekkisk inspirert pilsner. -Mack 1877 er brygget som en original tsjekkisk pilsner med en spandabel mengde av aromahumlen Saazer, som er helt uunnværlig i klassisk tsjekkisk pilsner. Videre er ølet gjæret kaldt med Mack sin egen lagergjærstamme fra 1930.

Bryggerimester Rune Andressen

Om bakgrunnen til pilsnerølet forteller Andreassen at den bayerske bryggeren Josef Groll i 1842 tok med seg bayersk lagergjær til byen Plzen i Tsjekkia hvor han brygget et øl med lokal, lys malt og vann med lav hardhet. Ølet ble lagret kaldt i lagerhaller under bakken og den lokale humlen Saazer ble brukt. Pilsen ble født og har siden vært den ubestridte ener blant øl, sier bryggerimesteren entusiastisk.

Inspirert av fangstmenn og polfarere

Det nye designet til Mack 1877 er inspirert av «det ville vesten» og spiller på det historiske. – Vi er tilbake til da Tromsø var siste stopp for ishavsfiskere og polfarere, da vi hadde litt Klondyke-tilstander i byen. Samtidig som det har litt historisk sus, er det et spennende design som skiller seg godt ut, sier Giæver. Det er Tank Design i Tromsø som står bak designet, og boksen er håndtegnet av Jens K. Styve.

Mack 1877 vil også lanseres på nummererte flasker i en limited editon for utelivsmarkedet. – Jubileumsåret kommer til å bli markert på flere måter i løpet av året, så det er bare å følge med fremover sier Rune Andreassen og Cathrine Giæver.

Benytt anledningen til å feire Mack Ølbryggeri på Tromsø Øl- og Vinfestival og smak 1877 samt mange andre øl fra Mack. Billetter finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.