Vi har så mange internasjonale dager etter hvert. FN-Dagen den 24 oktober, Kvinnedagen 8 mars, Arbeidernes internasjonale kampdag den 1.mai, fyllesjuke skribenters dag den 1. Januar. Men fredag er det den internasjonale Sauvignon Blanc-dagen!

Jeg vet ikke om Sauvignon Blanc-dagen ble innstiftet som et reklame stunt av vingården St Supery Winery i 2009 eller om det rent faktisk var en morsom sak hvor hele verden hadde en gigantisk vinsmaking på Twitter med hashtag #SauvBlanc der alle kan fortelle hvilken Sauvignon Blanc de drikker og hvordan den smaker.

Det morsomme er at for hvert år som går, så blir dagen viktigere og viktigere for mange i vinbransjen. I 2013 ble New Zealand med. Skulle bare mangle, ettersom det var druen sauvignon blanc som satte NZ på vinkartet. 84 prosent av all vin som eksporteres fra New Zealand er laget på sauvignon blanc-druer. Og det kan de takke brødrene Bill og Ross Spence, grunderne av Matua, for. De ble nærmest gjort til latter da de satte de første stokkene i 1969 og solgte den første vinen i 1974. Men den som ler sist, ler best. Så det er med andre ord, Matua man kan takke for NZ vinsuksess.

Derfor er det vel ikke helt unaturlig at når solen står opp i New Zealand fredag 5. Mai, så starter den offisielle feiringen av Sauvignon Blanc-dagen, før den fortsette verden rundt, og ender opp på Twitters hovedkvarter i San Francisco.

I Tromsø, så feirer Matua Sauvignon blanc dagen på Tromsø Øl- og Vinfestival på Radisson Blu. Først på fagmessa den 5, mai og så på festivalen den 6. Mai.

Men det er jo ikke bare i NZ at Sauvignon Blanc er stort. Den regjerer jo også i i Loire-dalen med Sancerre og Pouilly-Fume. Med viner som kan få en til å svimle av glede. Noen av dem kan du smake på festivalen. Har du ikke muligheten til å delta, så bli med på en gigantisk vinsmaking på Twitter med hashtag #SauvBlanc.

Billetter til Festivalen, vintog og øltog, finner du her.

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.