I dag er det Tomassmesse. Også kaldt Tomas brygger eller Tomas fulltønne.
21. desember feires til minne om apostelen Thomas, som visst nok led martyrdøden i år 68 eller 69. Det morsomme med dagen, er at den er avmerket på primstaven som ei tønne, et kors eller en hånd som symbol på den «tvilende Thomas». Men det er ikke en ”ny” høytidsdag. I norrøn tid lyste man julefreden denne dagen Da skulle alle juleforberedelser være ferdig. Maten til jul skulle være klar, handverkere skulle være ferdig med sitt og ikke minst, ølet skulle være ferdig.
I Norge har man lange tradisjoner med at juleølet skal ferdigstilles den 21. desember og ikke minst, smakes. Bryggingen skulle starte den 9 desember, eller som man sa, Anna pissihose dagen. En dag som var oppkalt etter Jomfru Marias mor. Dagene mellom 9. og 21. desember ble kalt «bryggjardøgra» eller «bryggjardøgri». Og som om det ikke var nok, i den gamle Gulatingsloven var det påbudt å brygge juleøl, ellers ble man bøtelagt. Og glemte man det tre år på rad, risikerte man både gård og landsforvisning.
En annen sak som var verd å merke seg den 21. desember, var starten på kakelinna. Og som været var denne dagen, kunne man forvente seg at været ville være resten av vinteren. Som sagt så forventet alle seg at brød og kaker skulle være ferdig denne dagen. Det siste man bakte, var lefser. Derfor ble kakelinna noen steder kalt «lefsetøvær» eller «lefsetøyra». Så nå er det bare å smake. Både øl og kaker. Det er Tomasmesse.