Hva skal man gi i gaver fra polet? Her er noen forslag som jeg personlig ville være sjeleglad for å få.

Matassa Rouge 2014. Frankrike, Languedoc-Roussillon, Côtes Catalanes 92 poeng

Jeg trodde ikke Matassa Rouge kunne bli bedre enn 2012 årgangen med sine 90 poeng. Men der tok jeg feil. Fargen er mørke rød, fantastisk duft av mørke bær, frukt og en varm blomstereng. Smaken lever så sannelig opp til duften med sine mørke bær, blomster og nydelige fruktighet. En lang og god fruktighet. Passer glimrende til lam og vilt. Et ekte løp og kjøp vin.

Villabella Amarone della Valpolicella Classico 2008 Italia, Veneto. 92 poeng.

Klassisk Amarone. Men mer nyansert enn mange av de macho amaronene som er på markedet. Fargen er vakker mørkerød, duften har rått kjøtt, uten at det er negativt av den grunn. Her er det mørke bær og hint av urter og sjokolade. Smaken er kraftfull med en virkelig god munnfølelse. En vin som virkelige lever opp til duften med sine mørke bær, urter og sjokolade. Fin tannin og en virkelig balansert syre og sødme. En lang og fin ettersmak. Passer perfekt til storvilt eller som kos sammen med venner. Selv om prisen er høy, så er den verd vært øre. Et meget bra kjøp.

Man må ha en hvitvin med på listen.

Wittmann Morstein Riesling Trocken GG 2014 Tyskland, Rheinhessen 92 poeng.

Ok, denne er ikke billig. Men hvilken vin.  Fargen er lys gul med skjær av grønt. Duften er tett på det himmelske med sine epler, sitrus, blomster og et elegant hint av vinbergfersken. Og smaken lever på en fantastisk måte opp til duften. Ung, frisk og fruktig med sitrus og epler og en lang og elegant ettersmak. Skal du drikke vin til ribba i jula, så er det denne. På tross av en pris på godt over 400 kroner vil jeg si at den er verd vært eneste øre. En sjeldent god vin så løp og kjøp.

Cava

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2010 90 Poeng

Heller ikke et billig alternativ. Men den er verd vært øre. Lys gul på farge. Lekker duft av epler, sitrus og kjeks. Frisk og fruktig. Lang og nydelig ettersmak. Kan man kalle en cava sexy? I såfall er denne det.

Av akevitt, er det spesielt to som jeg har forelsket meg i.

Guovssahas Akevihtta – Nordlyset Akevitt. 90 poeng.

En fatmodnet norsk akevitt. Smaken er tilpasset vilt som reinkjøtt, men kan også nytes som avec. Og noe av det jeg personlig liker best, er at den er blant annet krydret med einerbærkvister fra Tana. Den har en fin, gylden farge. Fin duft av krydder, einer og sitrus. Smaken lever opp til duften, med en bra fylde, god sitrus og krydder. Denne rocker mer enn tanabreddens ungdom under juletreet.

Arvesølvet Juleakevitt 2015/2016

Dyp gyllen på fargen. Lekker duft av anis, karve, sitrus og hint av fat. Smaken har fin fylde, samme urter og opplevelse i smaken som i duften. Bra ettersmak. Passer til både og ribbe og pinnekjøtt. Selv en akevittamatør som meg ville elske å få den under juletreet.

For romelskerne, kom det i år en cubaner som er lett å elske.

Black Tears Cuban Spiced Cube 88 poeng

Gyllenbrun på fargen. Flott duft av tørket frukt, kaffe, vanilje, sjokolade og hint av mandler. Rikt bløtt anslag, god sødme, kremaktig fatkrydret finish med en del sødme, sitter lenge. Passer til å nytes sammen med venner, gjerne med en sigar og en espresso

Cognac

Ikke en jul uten Cognac. Det er to Godt Drikke falt for og som tas imot med kysshand om noen legger den under grana.

Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne 88 poeng.

Man kan ikke la være å ha med Bache-Gabrielsen på en liste som denne. Fargen er dyp gyllenbrun. Lekker duft av urter, tørket frukt og eikefat. Rund og fyldig smak på smaken. Noe sødme, fint krydret. God lengde. Denne kan man sitte lenge med i hånden og filosofere over livet.

Olav III XO 88 poeng.

Hva er vel en julegaveliste uten Ch. de Montifaud? Denne ble satt ned med et par hundrelapper rett før jul, så etter min ringe mening, er dette et riktig bra kjøp. Her er også fargen klassisk konjakk, nemlig nydelig vakkert mørkt gyllen. Lekker duft av urter, blomster og nøtter. Smaken er sammensatt, men duften lever opp til smaken på så mange måter. En god og lang ettersmak. Om ikke Ch. de Montifaud gleder den villeste konjakkentusiast, så er det ingen konjakk som gjør det.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.