Ludwig Mack Brygghus. Mikrobryggeri og rock & roll

lmb_mailsignEtter at Mack Ølbryggeri flyttet ut av Tromsø, har Ludwig Mack Brygghus blitt ennå viktigere for byen. Uten LMB, hadde ikke Tromsø vært en by med eget bryggeri lenger.

Men Ludwig Mack Brygghus er så mye mer enn bare en videreføring av Mack Ølbryggeri. I konseptet LMB, ligger det mange ting. Det er ølbutikken Kjeller 5 med sine vakre lokaler og gode utvalg av øl. Både av Mack produkter, men også med øl fra inn og utland. Det er det blivende museet som skal fortelle Mack sin bryggerihistorie i Tromsø fra 1877. Ikke minst er Ølhallen er en del av LMB. En institusjon i Tromsøs uteliv. Et sted som man kan smake øl fra Mack, selvfølgelig, men også spesialbrygg som ikke selges noen andre steder. Og ikke minst, så er det mikrobryggeriet.

I dag så foregår det en voldsom ombygning av mikrobryggeriet på Ludwig Mack Brygghus og all omvisning foregår med hjelm, gule vester og håndverkere som jobber på spreng.

-Første produksjonen skal være i gang i juni, begynnelsen av juli, forteller bryggerimester Rune Lennart Andreasen stolt mens han viser frem et nesten ferdig rom der de fem tusenliters tankene skal stå.

-Samtidig gir det rom for utvide kapasiteten med flere tanker i fremtiden, fortsetter han.

Når  bryggerimester Rune Lennart Andreasen forteller noe om sine to lidenskaper. Øl og rock, blir det spennende. Uansett hvor dørgende kjedelig det kan være. For første gang i mitt lange, syndige liv, synes jeg det er spennende med det nye anlegget med maltkverner, de nye kjølerne som skal stå bak tankene. Man kan virkelig se for seg hvordan alt skal fungere og man kan nesten lukte og kjenne smaken av det ferdige resultatet .

Mack-7
Foto Geir-Inge Buschmann
Mikrobryggeriet

Til og med det brukte tappeanlegget og etiketteringsmaskinen de har kjøpt fra Ægir blir spennende. Man kan se for seg hvordan flaskene kommer ut på løpendebånd, fylles og etiketteres, enda maskinene ikke er satt opp ennå.

– På mikrobryggeriet skal det lages mange forskjellige øltyper. Engelsk, belgisk, amerikansk og kanskje en Lambic øl.

Lambic er en særegen øtype som stort sett lages i Belgia. Det kjennetegnes ved at vørten kjøles ned i åpne kar og villgjær fra lufta blandes inn sånn at ølet gjærer av seg selv.

-Vi har en regel på mikrobryggeriet og det er å ha ingen regler. Alt skal kunne være mulig.

Fordelen med mikrobryggeriet er at de lager små volum. Og med det nye tappeanlegget har de muligheten til å prøve ut ølet på eventuelle kunder i butikken. Også Mack ølbryggeri har glede av dette. De ølsortene som mikrobryggeriet produserer og som selger godt, kan tas opp i Mack sitt eget sortiment og produseres i større skala.

Men, det er ikke bare Mack som vil nyte godt av mikrobryggeriet. Det vil også Ølhallen som vil få tilbake den gamle pipelinen direkte til tappetårnet  i baren. Akkurat som i gamledager.

De tre som skal står for bryggeriet, er foruten om bryggerimesteren Rune Lennart Andreasen, Cristopher Madsvåg og  Esben Rørnes.

-Og her er anlegget for rock, sier Rune og peker på et musikkanlegg.

Med et stort glimt i øyet, forteller han at ølet blir mye bedre om det spilles rock mens man brygger. Kanskje derfor et av bryggene fra mikrobryggeriet het Judas Yeast?

Mikrobryggeriet har ikke fått noe navn ennå. Men, et kvalifisert gjett er noe med rock og øl? Vi behøver et rocka bryggeri i Norge og LMB er vel det nærmeste vi kommer.

Copyrigth foto Geir-Inge Buschmann

Alle tekster kan brukes med henvisning til godtdrikke.net

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.