Danmark ligger helt i Europa toppen når det handler om konsumering av alkohol.
Hele 11.1 liter ren alkohol for alle dansker over 15 år. Nesten det dobbelt av hva vi heller i oss i Norge. Det danske alkoholforbruket ehar ført til at nesten 3000 dansker dør før tiden, derav 30% av skrumplever. I følge danske beregninger, er danske menns alkoholbruk årsaken til at gjennomsnittlig levealder er redusert med ett år og fire måneder. Blant annet derfor ble den danske alkoholavgiften satt opp en rekke ganger mellom 2010 og 2013. Men, nå er det stopp. Avgiften skal ned igjen, da danskene drikker mindre enn før og vinimporten har sunket. Iallfall om man skal tro VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark). Ifølge denne statistikken, importerte dansken 172,6 millioner liter vin sist år. Et fall på knapt 7% i forhold til 2011 og på 14% siden 2006. I kroner og øre ble det i 2012 importert vin for 3,4 mia. Danske kr. – et fall på 5% i forhold til året før. VSOD understreker, at det i høy grad er de veldig høye danske avgiftene på vin, som er årsaken til den fallene importen.
Med økt grensehandel har politikerne på folketinget nå innsett at avgiften må ned, ellers vil danske kjøpmenn tape altfor mye penger til tyskerne. Og sånn kan man jo ikke ha det. Det er tross alt penger det handler om. Ikke en sleng av skrumplever.
Fra skrumplever til depresjoner.
Det er mange mennesker i verden som lider av depresjoner. Men, hjelpen er nær. En undersøkelse gjort av universitet i Navarra, Spania, viser at moderat bruk av vin, kan nedsette risikoen for depresjon betydelig. Nå er det ikke alle som kan bli kurert for depresjon på denne måten. Forskerne har fulgt 5500 personer i alderen mellom 55 og 80 år , det er denne gruppen som har lettest for depresjoner. De som drakk mellom 2 og 7 glass vin i uken i gjennomsnitt hadde 32 prosent mindre risiko for å bli deprimert enn de som ikke drakk vin i det heletatt.
En annen hyggelig bieffekt var de som drakk vin, hadde en markant mindre risiko for koronar hjertesykdom. Altså hjertekrampe og blodpropp. Du kan lese om den spanske undersøkelsen i BCM Medicine.
Så over til noe helt annet.
En helt ny forpakning for øl og brus.
Er du på en pub en kveld og faller så pladask for fatølet der at du gjerne vil ha med deg noen flasker hjem? Ikke noe problem – det vil si: forutsatt at puben har utrustet seg med “CarboPouch” fra PPI Technologies i Sarasota, Florida. Og at du ikke er i Norge. Det er nemlig forbudt å selge øl ut av puben. Uansett, produsenten sier at det særlig er små bryggerier som med denne emballasjevarianten kan gjøre sine hoser grønne i puber og barer eller hos arrangører av festivaler og andre storsamlinger.
Materialsammensetningen PET/alufolie/LLPE sørger for at ølet holder seg like godt i to uker ved kjølelagring ifølge PPI. Aluminiumsjiktet i midten sikrer lys- og aromatettheten. En skrukork på toppen av den fingerformede posen sørger for enkel bruk.
Størrelsen blir oppgitt til 227 og 454ml. For utendørsaktiviteter tilbys det sågar en maxiutgave på 1,8 liter. Og den som ønsker å bruker posen til vann og brus uten alkohol, kan også velge mellom 150, 200, 250 og 300ml volum.
Kritikk.
Så tilslutt, den siste tiden har jeg fått noen mail om at Godt Drikke ikke er en ekte øl-blogg. Jeg må bare krype til korset og bekjenne. Nei, det er den ikke og den har aldri vært det. På Godt Drikke skrives det om vin, øl og mat. Og det skrives kun om det som opptar meg. Det er derfor det er min blogg.
Kritikken går også på at jeg skriver om ”industriøl”. Ja, det gjør jeg. Øl er ikke alkoholprosent, navnet på bryggeriet eller hva som tiltaler de frelste øl-nerdene. Jeg har det med øl, som jeg har det med vin. Enten liker jeg det, eller så liker jeg det ikke. Og da spiller det ingen rolle hvilken alkoholprosent den har eller hvem som brygget det.
Mat
For meg, handler mat om hva som passer sammen, hva man kan bruke råstoffene til. Og ikke minst, hva kan man drikke til for å få en optimal opplevelse både en onsdagskveld eller sammen med venner en lørdag.
Vin
For meg handler vin om opplevelse. Hvilken historie som finnes det rundt den ene vinen jeg drikker akkurat nå. Og, ikke minst, hvorfor en vin ble som den ble. Hva kan jeg spise til den, hvilke historier vil mine venner fortelle når vi sitter rundt et bord og spiser og drikker.
Alt dette prøver jeg å fortelle så enkelt, greit og godt som mulig. Men, det er ikke det samme som at jeg alltid klarer det. Uansett, dette er grunnen til at jeg mener mat og drikke er de viktigste kulturbærerne.