Noen av oss så kanskje litt dypt i champagneglasset nyttårsaften og studerte boblene i glasset litt nærmere.

Det er nemlig noe fasinerende med champagnebobler… og bobler fra musserende vin. Måten de stiger opp på i glasset kan få en til å komme i feststemning og godt humør. Selv når man kanskje har studerte de litt nærmere.

Jeg kan ikke for alt i verden huske hvem det var, men for noen år siden, fant noen ut at det finnes sånn cirka 49 millioner bobler i en flaske champagne. Og i et enkelt glass, så er det sånn rundt regnet en million små bobler.

Inne i en flaske musserende vin som er laget på champagnemetoden, er det et trykk på 5 til 6 bar. Ikke så dårlig når man tenker på at et lastebildekk har et trykk på 6 til 9 bar. Det vil med andre ord si at det er hele 15 kg trykk på den lille kroken som veier noen få gram.

Uheldige bivirkninger.

Alle disse boblene kan ha litt uheldige bivirkninger. Om man tømmer glasset med musserende vin i noen få slurker, risikerer man å bli temmelig hurtig full og få en dundrende hodepine. Grunnen er at boblene gjør at alkoholen opptas fort i blodet. Så alt som har med musserende vin å gjøre, skal gjøres rolig og elegant. Man skal for eksempel ikke ”skyte” korken vegg i mellom. Nei, den skal lirkes opp og lyde som en ”dame fis” når den forlater flasken. Ikke skal man helles heftig ned i glasset heller. Man skal tippe glasset litt på skrå og la vinen sildre ned langs kanten. Ikke for at det ser fint ut, men for at boblene inneholder forskjellige aromastoffer som gis til oss når boblene smelter på tungen. Med andre ord, det er masser av smak i boblene. Smak som forsvinner om vi ”splæsjer” vinen ned i glasset. For å få ennå mer smak på vinen, så ta den ut en kort stund fra kjøleskapet før du skjenker. På den måten får du ennå flere bobler i vinen. Og aller best blir den om man bruker Bourgogne-glass med stor klokke til gode og lagrede musserende vin. Da får man en høyere konsentrasjon av duften inne i glasset og man kan virkelig nyte duften og smaken.

Champagnevisp

Helt til slutt. Jeg var på en fest en gang hvor verten var mektig stolt av champagnevispen sin. En han hadde arvet fra sin oldemor. Og vispen er flott den, men  det er forbasket tull å bruke den. For det er en arv fra de ”fine” fruene på 1800 tallet som brukte visp. De trodde nemlig at magen ble oppblåst av champagne og gjorde dem fete.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.