Dominio do Bibei Lalama 2017, en drømmevin fra spanske Ribeira Sacra

Har du ikke hørt om vinregionen Ribeira Sacra? Det er du ikke alene om. Og egentlig er det ikke så rart heller. Det er bare rundt 10% av vinen som produseres på de 1500 ha som blir eksportert. Resten drikker de selv.

Riberia Sacra ligger øst i Galicia, litt nord for Portugal, midt i mellom stupbratte fjell og et nettverk av elver. Ribeira Sacra er langt fra et nytt vinområde. Vinmarkene stammer helt tilbake til romertiden og klatrer i terrasser oppover skråningene langs elvene Miño, Bibei og Sil. Og i disse terrassene vokser de lokale, røde druene mencia, mouraton og brancello. Og det er den førstnevnte drua som er den dominerende og som gir noen elegante viner som de fleste vindistrikt bare kan drømme om. Noe som har ført til at de siste årene har unge og suksessrike vinprodusenter fra hele Spania og Portugal strømmet til Ribeira Sacra.

Vingården Dominio do Bibei

Men den aller beste av disse unge, fremadstormende vinprodusentene, er den lokale Javier Dominguez som startet vingården Dominio do Bibei i 1999. Med på laget hadde han vinmakerne Sara Perez og René Barbier jr. fra Priorat i Catalonia.

Som navnet på gården sier, ligger vinmarkene ligger i dalen Bibei. Et sted som er tørrere enn de andre dalene og langt mer krevende. Vinmarkene ligger særdeles bratt og er bygget opp på gamle terrasser som igjen er restaurert for hånd. Variasjonen i høyde ligger på 350 – 650 moh. Dominio do Bibei er i dag på 125 hektar og av disse er 45 hektar vinmark. Vinstokkene er i snitt 50 år, og det dyrkes røde druer som Mencía, Garnacha, Brancellao og Mouraton og de hvite druene Doña Blanca, Godello og Albariño. Vineriet er bygget inn i terrenget som terrasser og er enkelt lagt opp slik at den naturlige elevasjonen og gravitasjonen hjelper til. I vinifikasjonen er det kun bruk av betong og gamle fat som i ‘gamle dager’. Og man skal selvfølgelig ikke gjøre det enkelt for seg selv, så alt arbeidet er biodynamisk for å ivareta druens og opprinnelsesstedets identitet. Og hvilke viner det blir. For andre gangen i mitt liv, fikk jeg smake en vin fra Dominio do Bibei. Jeg kan bare si det var en like stor glede som den første gangen.

Dominio do Bibei Lalama 2017. Spania, Galicia, Ribeira Sacra. Pris 259,90  Poeng 91/100.

Fargen er nesten blårød. En meget bra duft av kirsebær, urter og små hint av blomster. En duft man bare nyter av. Smaken er frisk med en lekker fylde. Vinen lever på lange veier opp til duften. Her er det kirsebær, urter, blomster og en anelse fat. Saftig og konsentrert med en nest inntil perfekt syre og sødme. En lang, tørr ettersmak. Passer glimrende til lam eller bare kos. Her er det glede for hver krone.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.