Nå er det virkelig frukt og bærtider. Med andre ord, det er tid for likør.
Opprinnelig var det araberne som begynte å destillere vin på 800 tallet, som de brukte i urtemedisiner. Etter et korstog på 1300 tallet, så hadde munken og rektoren ved det medisinske fakultet i Montpellier, Arnaldo von Villanova med seg hjem kunsten å destillere vin samt lage urtemedisin. Men som med så mye annet, ble urtemedisinen kjapt et nytelses middel i stedet for medisin. Og det var munkene som var de ivrige produsenten av det nye nytelsesmidlet. Et eksempel er Chartreuse, verdens mest kjente likør, som lages av Karteuserordenen og oppskriften er en vel bevart hemmelighet. Det er bare to personer i hele verden som vet hvilke 130 urteekstrakter som skal brukes og i hvilke mengder som skal i, for å gi den riktige smaken.
Navnet likør, kommer av det latinske ordet liquor, fransk liqueur som så ble det vi kaller likør. Egentlig betyr det vist nok “å oppløse.”
Verdens førende likørland, er Frankrike. Og selvfølgelig er begrepet likør lovregulert. For å få lov til å kalle et produkt likør må sukkerinnholdet være minst 200 gram pr liter. Men det er i Frankrike. I Tyskland nøyer man seg gjerne med det halve. Alkoholen varierer fra 15 – 35 % alkohol, men det finnes likører som holder helt opp til 85%.
Basisoppskrift.
Det å lage sin egen likør, er alltid en nytelse. Dels det å føle at man behersker noe og ikke minst, det å nyte det ferdige resultatet. Basis finner du her.
Likør av bær
Det å lage likør av bær, er en enkel kunst. Denne oppskriften kan du bruke til de fleste bærtyper, enten det er multer, rips, tyttebær eller rognebær.
Ingredienser
Bær
Sukker
40% sprit
Fyll opp et norgesglass med bær. Ta to store never med sukker og rist glasset til bærene og sukret er godt blandet. Fyll opp med sprit til bærene er dekket. La det stå i to, tre måneder, men husk å vende glasset et par ganger i uken.
Pærelikør.
Pærelikør er en opplevelse av de sjeldne. En gang i tiden hadde jeg et pæretre som ga helt fantastisk frukt. Når treet fikk frukt, så stakk jeg noen grener med liten frukt inn i flasker og surret de godt fast så de ikke skulle ramle ned når det blåste. Noen av naboene syntes det var morsomt at jeg hadde et ”flasketre”, men av og til må man by på å bli ledd av når man skulle skape noe godt. Når pærene var modne, så høstet jeg flaskene mine, hadde i 2 deler sukker og fylte opp flasken med ren 45% sprit og lot det stå i fire, fem måneder. Og fikk verdens beste pærelikør. Man kan bruke epler også.
Men man kan lage pærelikør på en helt annen måte.
4-5 pærer med skall. Ta ut kjerne huset, skjær i båter. Man kan bruke epler i stedet for pærer.
2 kanelstenger
1-2 stjerneanis
1 vaniljestang
100 g sukker
Vodka
Ha alle ingrediensen i et norgesglass og fyll opp med vodka til glasset er helt fullt. Sett på lokk og rist det godt. Still moroa på kjøkkenbenken og la det stå i sånn cirka fire uker. Husk nå på å snu på glasset daglig. Når alt er klart, er det bare å sile og ha på flasker. La de nå stå i en fire, fem måneder om du klarer. Og du får en herlig likør. Pærene som blir igjen, kan du bruke som voksendessert. For eksempel sammen med is.
Julelikør.
En av mine favorittlikører skal lages nå. Nemlig førti likøren. Også kalt julelikør.
Navnet 40 er for at man bruker 40 av alt.
Ingredienser
1 flaske 40% sprit. Går helt greit med ren vodka
40 sukkerbiter eller teskjeer med sukker
40 kaffebønner
1 appelsin som du stikker 40 hull i
2 vaniljestenger. Det siste er som tysktimen på skolen, ingen regler uten unntak.
Ha alt i et Norgesglass og hell i spriten og la det hele trekke i 40 dager. Husk å vende på glasset i blant. Så er det bare å sile og helle over på flaske. La den stå i to, tre måneder. Når du åpner den, så dufter det jul.
Bjørnebærlikør
En ekte smaksbombe av en likør. Når du åpner flasken første gangen etter lagring, vil hele rommet fylles av en duft som man ikke en gang kan oppleve på en lavendelmark i Provence. Og smaken står ikke noe etter. Først en herlig smak av lavendel så den mjuke smaken av bjørnebær, mørk sjokolade og kardemomme. En likør for guder… og for oss dødelige.
Ingredienser
200 g ferske bjørnebær. Kjøpt eller selvplukket.
8 stilker lavendelblomster og blader
25 g mørk sjokolade
150 g sukker
6 kardemommefrø
1 kanelstang
1 fl. (70cl) vodka
Nå er det bare å få frem den lille håndverker i deg. Ok, iallfall kjøkkenets glade hjelper. Plukk blader og blomster av lavendelstilkene og ha dem opp i et norgesglass. Hell i bjørnebær, sukker, kanel, kardemomme, sjokolade og vodka. Når er den tyngste jobben gjort. La drikken lagre på norgesglasset i ni måneder. Husk å rist det daglig til alt sukkeret er oppløst. Etter det en gang i uken. Når de ni månedene har gått, er det bare å filtrere moroa og helle den over på flaske. Og så er det bare å nyte.
Safranlikør
Det tar cirka 30 minutter å lage denne likøren og kan drikkes nesten med en gang. Kanskje
den passer best til jul, da den får en marsipanaktig smak.
4 gram tørkede enebær
4 gram kanel
0,5 gram safran
2 gram stjerneanis
2 gram koriander
½ muskatnøtt
1 stk. Kryddernellik
70 cl. Vodka
Bland hele moroa i et norgesglass og tilsett 70 cl vodka og la den trekke i sånn cirka 20 minutter. Husk nå på å riste glasset en fem, seks ganger under trekkingen. Så filtrere du vekk krydret. Steg to er å ha 2 dl vann i en gryte og rør 270 gram sukker ut i vannet mens du koker det opp. Når sukret er løst helt opp, setter du det i kjøleskapet og lar det kjøle ned. Når det er kaldt nok, blander du det med likøren din og rister til du ser gamle Erik. Så stiller du hele moroa i kjøleskapet igjen og lar den stå til den er iskald. Så er det bare å nyte den sammen med desserten eller som en avec.
Eplesnaps.
Ingredienser
1 fl. vodka
3 Cox Orange epler. Det går nesten like bra med lignende epler.
2 kanelstenger
7 nelliker
4 stjerneanis
Rens eplene og skjær dem opp i små båter og ha de opp i et stort Norgesglass. Hell på vodkaen og still moroa mørkt med lokk. La det trekke i ti dager. Så siler du snapensen og har den over på en karaffel eller flaske. Nå lar du den hvile i 2 uker til og så er det bare å smake. Om du vil bruke den som likør, så bruker du sukkerblandingen som er nevnt over og rister godt.
Multelikør.
Også den er enkel sak å lage. Om man har multene selvfølgelig. Og multer finnes det anmass her i nord.
For noen år siden fant jeg en veldig enkel oppskrift og det tar grovt regnet fem minutter å lage den.
Ingredienser.
300 g multer
150 g sukker
Vodka
Legg multer og sukker lagvis i et Norgesglass. Så heller du på vodkaen til den dekker bærene. La den stå i tre, fire uker. Husk å vende den sånn cirka en gang i uken. Og da er det bare å sile og helle den på en vakker flaske. Bærene kan du spare til multekremen eller spis dem som de er. Husk, ikke kjøre bil om du spiser bærene.
Solbærlikør (Creme de cassis)
1 kg solbær. Her kan du bruke rips i stedet.
1 fl. (70cl) vodka
500 g sukker
20 solbærblad. Bruker du rips, så bruk ripsblader. (Dette er strengt tatt ikke nødvendig)
Bland sukker og vodka i et Norgesglass. Stikk hull i solbærene med en strikkepinne så saften kommer ut og ha dem i Norgesglasset sammen med sukkeret og vodkaen. Ha i solbærbladene. Om du har noen selvfølgelig. Husk nå på at vodkaen må dekke bærene. La det stå mørkt og kjølig i 8 uker. Husk å rist glasset en gang i døgnet helt til sukkeret er oppløst. Så når det har gått sine 8 uker, er det bare å filtrere og ha likøren på flasker. Jo lenger den står, jo bedre blir det.
Jordbærlikør
Kan brukes som en sommercocktail sammen mineralvann eller musserende vin.
Ingredienser.
750 g jordbær, frosne el. nyplukket.
1 fl. Vodka
1 stilk estragon, ca. 10 cm
2 dl vann
4 dl sukker
Stikk hull i jordbærene med en gaffel. Ha hele moroa i et Norgesglass. Tilsett vodkaen og estragon og rist glasset riktig godt. Bli bare ikke for voldsom med ristingen. La blandingen stå en sånn cirka 14 dager. Filtrer vekk jordbærene og estragonen og smak deg frem med sukkersirup. Sukkersirup lager du ved blande sukker og vann i en gryte og varmer det opp til sukkeret er helt løst opp. La det kjøle godt av før du bruker den. Som sagt, smak deg frem med sukkersirup og hell likøren på flaske og la den stå i minst fire uker. Så er det bare å nyte.
Bringebærlikør
300 g bringebær Bruker du fryste bringebær, så tin de i vodkaen.
300 g sukker
5 dl vodka
Bland alt sammen i et Norgesglass. Still det mørkt i sånn cirka 2 måneder. Rist glasset med ujevne mellomrom til sukret har løst seg opp. Når tiden har gått, siler du fra bærene og likørene helles på flasker og trekker noen uker til. Bringebærsmaken kan være veldig intens, og opplever du den for sterk, så tynn den ut med mere vodka.